Despre tratamentele moderne contra psoriazisului
Psoriazisul este o afecţiune cronică a pielii, determinată genetic, care se manifestă prin plăci şi placarde de culoare roşie, acoperite de scuame groase, pluristratificate, localizate predilect la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului sau unghiilor. Tratamentul afecţiunii este complex, de durată şi este recomandat ca el să fie urmărit de medicul dermatolog.
Din momentul declanşării bolii, aceasta persistă într-o formă sau alta toată viaţa, poate înregistra momente de remisiune sau îşi poate schimba aspectul în forme grave, extinse, în funcţie de factori diverşi (stres, medicamente, afecţiuni asociate, obezitate).
Nu există până la momentul acesta un tratament care să vindece boala; toate terapiile induc dispariţia leziunilor sau atenuarea lor până la un prag suportabil. Uneori, boala se manifestă prin pusee explozive, care, însă, nu pot fi prevăzute sau prevenite.
Tratamentul afecţiunii este complex, de durată şi este recomandat ca el să fie urmărit de medicul dermatolog. Acesta va aprecia ce produse locale sunt potrivite sau dacă este nevoie de alte terapii pentru inducerea remisiunii leziunilor. Cele mai multe cazuri, cu leziuni limitate, răspund la tratamentul local - aplicaţii de corticosteroizi locali, emoliente, derivaţi de vitamina D, gudroane. Arta combinării acestor substanţe, aplicaţiile de produse pentru îndepărtarea scuamei, apoi cele antiinflamatoare, durata tratamentului sunt stabilite de medicul specialist.
Tratamentul psoriazisului cu ultraviolete rămâne o variantă eficientă, necesitând însă echipamente speciale şi o disponibilitate de deplasare a pacientului conform unui orar, de mai multe ori pe săptămână. Se pot folosi UVA (combinate cu substanţe fotosensibilizante, în cura numită PUVA) sau UVB cu bandă îngustă.
Terapiile mai vechi, cu metotrexat, ciclosporină, retinoizi şi-au păstrat eficienţa, în cazuri selectate de către medicul specialist. În general, cazurile severe, cu leziuni extinse sau generalizate, cu afectarea articulaţiilor (artropatia psoriazică) beneficiază de tratament sistemic, cu terapiile menţionate, sub supraveghere strictă a evoluţiei de către specialist. Terapiile sistemice moderne pot să inducă remisiuni de lungă durată pacienţilor cu forme moderate, severe sau forme cu afectare articulară. Abordarea acestei afecţiuni este, deci, complexă; tratamentul stabilit de medic trebuie să ţină cont de patologia asociată, de evoluţia bolii în timp, de gravitatea şi extensia bolii, de preferinţele bolnavului. În multe cazuri, tratamentul poate fi „ajutat“, prin schimbarea regimului de viaţă, iar cura heliomarină poate avea efecte spectaculoase asupra evoluţiei acestei afecţiuni.
Sfaturi practice pentru pacienţii cu psoriazis:
- folosiţi pentru toaleta pielii un produs dermatologic, blând, non-iritant;
- aplicaţi emoliente la nivelul zonelor afectate;
- aplicaţi pe leziuni tratamentul recomandat, în succesiunea recomandată de medic (dacă este vorba de mai multe substanţe), pe durată recomandată;
- modificaţi-vă regimul de viaţă: se recomandă renunţare la fumat, dietă echilibrată, scădere ponderală (în cazurile cu obezitate asociată), odihnă, limitarea stresului;
- se evită gratajul (scărpinatul) leziunilor, aplicaţiile diverse, care pot irita sau extinde leziunile
- folosiţi un şampon special, pentru a limita scuama şi inflamaţia la nivelul scalpului;
- expunerea la soare se va realiza cu prudenţă, pentru că nu toate cazurile răspund favorabil.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro