Despre tulburările de somn – insomniile

Stil de viaţă

Despre tulburările de somn – insomniile

    • Despre tulburările de somn – insomniile
      Despre tulburările de somn – insomniile

      Despre tulburările de somn – insomniile

Multe persoane pot avea tulburări grave de somn, iar la trezirea bruscă, spre dimineaţă, sunt mai obosite, cu dureri de cap, somnolenţă severă în cursul zilei şi randament mult diminuat în activitate.

Specialiştii susţin că 40% dintre persoanele adulte suferă de diferite dereglări ale somnului; vârstnicii sunt mai afectaţi decât tinerii, iar bărbaţii mai mult decât femeile.

Un studiu efectuat la Universitatea din Pennsylvania (S.U.A.) a stabilit că femeile au un somn mai profund şi mai lung, în medie, cu 70 de minute, comparativ cu bărbaţii, fapt care se corelează cu durata medie de viaţă, mai mare cu 6-7 ani.

În plus, bărbaţii care se culcă târziu, după ora 24, adorm foarte greu, au tulburări de respiraţie în timpul somnului, suferă mai mult de diabet şi de boli cardiovasculare şi prezintă un risc sporit de tulburări metabolice, în primul rând obezitatea.

Revista „British Medical Journal” arată că somnul are 7 faze distincte:

1. O perioadă de veghe, în care persoana are conştiinţa trează şi poate purta o conversaţie, reacţionând la diferiţi stimuli exteriori.
2. Perioada de pre-somn cu relaxare musculară, adormire, pierderea conştiinţei treze sau curente, apariţia viselor şi viziunilor, senzaţie de plutire şi de depersonalizare, urmate de cuprinderea corpului de o căldură subiectivă. Egiptenii şi grecii antici se culcau în locuri sacre, cu speranţa că în faza de pre-somn vor avea vise care să le dea soluţii pentru problemele de viaţă.
3. Perioada de somn uşor, în care persoana are o relaxare profundă a unor grupuri de muşchi, poate reacţiona la stimuli exteriori, într-un mod relativ inconştient.
4. Trecerea la un somn profund, fără reacţii la stimuli exteriori, persoana devenind total absentă.
5. Trezirea începe cu o perioadă de vise, cu somn superficial.
6. Perioada de pre-trezire.
7. Trezirea propriu-zisă.

Pentru cei mai mulţi dintre oameni, „drumul somnului” este pavat cu diferite obstacole: sforăitul zgomotos, somnul agitat, scrâşnitul dinţilor, cu imitarea ferăstrăului electric sau a malaxorului de beton, vorbitul în somn, coşmaruri, disfuncţii respiratorii (apnee), cu întreruperea bruscă a respiraţiei în timpul somnului.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: