Despre varice

Stil de viaţă

Despre varice

    • Despre varice
      Despre varice

      Despre varice

Cunoscute sub denumirea de boala venelor, varicele sunt dilatări permanente, cu deformări şi alungiri neregulate ale unor vase superficiale sau profunde, mai ales la picioare. Boala se datorează pierderii elasticităţii peretelui venos, relaxării musculaturii netede şi creşterii presiunii fluxului sanguin.

În mod greşit se consideră că prezenţa varicelor la picioare ar fi doar o chestiune de estetică, necesitând acoperirea lor cu pantaloni şi fuste lungi. Faptul că apar multe complicaţii, cum ar fi durerile acute, crampele, oboseala, greutatea în gambe, umflarea gleznelor (edeme), ulceraţii şi sângerări, demonstrează gravitatea bolii.

Termenul de varice derivă de la cuvântul latin varix-varicis, care înseamnă strâmb, răsucit, indicând forma deformată a venelor umflate, vizibile sub piele, uneori roşii sau vineţii, care apar mai frecvent pe spatele gambelor şi pe partea interioară a picioarelor.

Boala apare la vârste între 20-40 de ani, de această afecţiune suferind atât vârstnicii, cât şi tinerii, la care speranţa şi calitatea vieţii sunt profund prejudiciate de posibile îmbolnăviri grave, cum ar fi ateroscleroza coronariană, infarctul miocardic, atacul cerebral şi complicaţiile la membre: ulcere varicoase, flebită, tromboză, arterită, embolii, tulburări de circulaţie sanguină locală, gangrene, şchiopătatul intermitent.

În venele parţial obturate prin depunerea plăcilor de aterom pe pereţii interiori, creşte presiunea sanguină şi are loc o acumulare de sânge sub nivelul obturării.
Se apreciază că 20% dintre adulţi prezintă varice la picioare, mai frecvente de 4-5 ori la femei decât la bărbaţi, îndeosebi la gravide, lăuze, obeze şi la persoanele cu constipaţii cronice.
În România, incidenţa bolii este mai mare, fiind afectate una din 4 femei şi unul din 15 bărbaţi.

Datele statistice arată că cele mai frecvente sunt tulburările venoase periferice, în care venele sunt parţial sau total obturate cu depozitele de ateroame depuse pe pereţii interiori. Treptat, are loc reducerea fluxului sanguin şi al aportului de oxigen la nivelul ţesuturilor irigate.
Din aceste cauze apar durerile de gambă, generate de eforturile fizice şi de mersul forţat, membrele inferioare devin reci şi moi, cu furnicături, cârcei şi crampe sau cu pete pe piele, albe, roşii sau vineţii, care confluează treptat. În prezent, formarea varicelor şi apariţia ulcerelor varicoase devin tot mai frecvente.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: