Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut!

Cuvinte duhovnicești

Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut!

    • Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut!
      Foto: Cătălin Acasandrei

      Foto: Cătălin Acasandrei

Cu cât știința pătrunde mai adânc în tainele naturii, cu atât devine mai evident că natura este zidirea unei preamărețe înțelepciuni și cu atât mai sus se înalță ochiul minții noastre, în cunoașterea Creatorului său.

Dacă vom privi cerul, vom vedea mișcările armonioase ale luminătorilor cerești, totul se mișcă după legi veșnice, date naturii de Ziditor, la facerea ei. Dacă vom privi în jurul nostru, în fiecare plantă, în fiecare animal, chiar și în oricare pietricică vom vedea înțelepciunea Celui ce le-a zidit! Fiecare vietate, până la cele mai mici insecte, este înzestrată cu toate însușirile necesare pentru supraviețuirea, apărarea și dezvoltarea vieții sale și pentru înmulțirea speciei. Fiecare corp însuflețit și neînsuflețit din natură este compus din particule minuscule, distribuite armonios, care alcătuiesc o zidire minunată, o țesătură grațioasă a Marelui Artist și Ziditor.

Să ne uităm în noi înșine, ce combinație minunată și înțeleaptă a nevăzutului cu văzutul alcătuim! Prin trupul nostru aparținând lumii zidite, noi alcătuim cea mai meșteșugită zidire, în care fiecare celulă își are menirea ei. Cu cât știința pătrunde mai adânc în tainele naturii, cu atât devine mai evident că natura este zidirea unei preamărețe înțelepciuni și cu atât mai sus se înalță ochiul minții noastre, în cunoașterea Creatorului său.

(Sfântul Ioan Maximovici, Predici și îndrumări duhovnicești, Editura Sophia, București, 2001, p. 64)