Ești femeie – ce model de viață ți-ai ales?

Căsătorie

Ești femeie – ce model de viață ți-ai ales?

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Am nădejdea că femeia modernă va înțelege, în cele din urmă, că zbuciumul cotidian în care trăiește o privează de harul Duhului Sfânt, o tulbură și îi aduce multă suferință sufletească și trupească. Și așa își va îndrepta, poate, pașii spre adevăratele valori ale acestei lumi: credința, dragostea de Dumnezeu și de aproapele, jertfa de sine și mila creștină. Dacă o va lua drept model pe Maica Domnului în curăție, în pace și în rugăciune, va deveni, la rândul ei, călăuză pentru generațiile viitoare, răsădind sămânța iubirii și a păcii în inimile celor din preajma ei.

Foarte multe femei care trăiesc în modernitate îşi aleg modelele din viaţa socială – actriţe celebre, cântăreţe în vogă, vedete de televiziune, manechine, personaje politice feminine cunoscute – uitând însă de reperele fundamentale ale creştinătăţii. Nu spun că nu există actriţe sau vedete minunate, remarcabili oameni de cultură şi adevărate femei creştine, însă, din păcate, acestea sunt foarte rare, iar tinerele din ziua de astăzi nu spre ele îşi îndreaptă cel mai des atenţia, ci spre acele femei care trăiesc ghidate în special de orgoliu, aleargă după frumuseţile trecătoare ale lumii şi sunt într-o permanentă goană după celebritate. Aceste modele facile, atât de promovate în social media, sunt însă adevărate capcane pentru tinerele de azi. Din experienţa de duhovnic şi de om care cunoaşte multe vedete de televiziune, îţi pot spune că sub aparenta lor fericire şi bunăstare se ascund uneori multă tristeţe şi singurătate.

Reamintesc faptul că modelul suprem al femeii creştine este Maica Domnului. Cum se poate apropia o tânără modernă de Sfânta Fecioară? Renunţând să privească cu ochi admirativi şi dornici ceea ce este lumesc (frumuseţi trecătoare, aspecte materiale, faimă etc.) şi prin multă rugăciune. Iar dacă ar fi să se oprească asupra unei femei din viaţa reală care să o inspire şi pe care să o poată considera călăuză, ei bine, acea fiinţă ar trebui să fie un model de virtute. Ar putea fi mama, bunica, străbunica, o mătuşă, o profesoară dragă, dar şi o actriţă ori un om de radio sau de televiziune. Cred că este important ca această femeie-model să aibă puterea să se adapteze la orice situaţie ivită în calea ei, fără să uite însă de adevăratele valori morale: dragostea de Dumnezeu şi de oameni, smerenia, iertarea şi jertfa de sine. Toate aceste daruri sunt mântuitoare şi pentru modelul tău, şi pentru tine. 

Mai are femeia modernă valori creştine? Se mai apropie ea de modelul Maicii Domnului sau al altor sfinte? Este femeia de azi un reper pentru generaţiile viitoare? (...)

Am nădejdea că femeia modernă va înțelege, în cele din urmă, că zbuciumul cotidian în care trăiește o privează de harul Duhului Sfânt, o tulbură și îi aduce multă suferință sufletească și trupească. Și așa își va îndrepta, poate, pașii spre adevăratele valori ale acestei lumi: credința, dragostea de Dumnezeu și de aproapele, jertfa de sine și mila creștină. Dacă o va lua drept model pe Maica Domnului și se va apleca mai mult asupra modului în care au trăit sfintele femei de-a lungul timpului, în curăție, în pace și în rugăciune, va deveni, la rândul ei, călăuză pentru generațiile viitoare, răsădind sămânța iubirii și a păcii în inimile celor din preajma ei. 

(Părintele Vasile Ioana, Cartea familiei, Editura Bookzone, București, 2021, pp. 182-183, 201)

Îți mai recomandăm și: Principii după care să te ghidezi, ca bărbat, pentru a avea o familie fericită (I)

Principii după care să te ghidezi, ca bărbat, pentru a avea o familie fericită (II)