Ce facem când copilul merge pe căi greșite?

Vorbiţi-i despre bine şi cu binele, iar apoi nu presaţi, ci arătaţi-i cât de mult vă amărâţi pentru că el a apucat-o pe o asemenea cale. Eu cred că osteneala dumneavoastră va avea rezultate mari dacă va fi însoţită de rugăciune. 

În ce-l priveşte pe copilul dumneavoastră, despre care îmi scrieţi, sunt de părere că asprimea nu va face decât să înrăutăţească situaţia. Vorbiţi-i despre bine şi cu binele, iar apoi nu presaţi, ci arătaţi-i cât de mult vă amărâţi pentru că el a apucat-o pe o asemenea cale. Nici bucuria, nici întristarea dumneavoastră nu vor rămâne nebăgate de seamă. Îndepliniţi-vă îndatoririle pe care le aveţi, iar apoi încredinţaţi-vă copilul lui Dumnezeu.

Eu cred că osteneala dumneavoastră va avea rezultate mari dacă va fi însoţită de rugăciune. Când suferiţi din pricina neorânduielilor copilului şi-l presaţi, nu veţi obţine nici un rezultat, deoarece copilul e tulburat de trup şi de atacurile celui viclean, căruia îi plăteşte dare...

Străduiţi-vă, pe cât vă stă în putinţă, să nu-l respingeţi pe copil, aşa cum am spus deja, ca sa nu se „smulgă din pripon” şi să nu fugă din familie, fiindcă apoi, din egoism, nu va vrea să se mai apropie, şi-l veţi pierde de tot... Rugaţi-vă; o să mă rog și eu, și Bunul Dumnezeu îl va ajuta pe copilul dumneavoastră și pe toți copiii din lumea noastră. (Starețul Paisie Aghioritul)

(Cum să educăm ortodox copilul: 300 de sfaturi înțelepte pentru părinți de la sfinți și mari duhovnici, trad. de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, pp. 118-119)

De la același autor

Ultimele din categorie