Remedii naturale pe bază de ovăz - preparare și administrare

Aliment de bază al geto-dacilor, ovăzul este o sursă importantă de nutrienți și un aliat de nădejde pentru sănătatea organismului uman.

Ovăzul este o cereală versatilă din care se pot prepara diverse remedii, precum:

  • fiertura de ovăz, varianta 1 - 50 g de ovăz se pun în 250 ml de apă și se lasă la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit timp de 30 de minute. Se consumă călduț. Are efect diuretic și laxativ, fiind recomandat în caz de constipație;
  • fiertura de ovăz, varianta 2 - un pahar de ovăz se spală în 8 ape reci, după care se pune la fiert în 500 ml de apă. Se lasă la foc mic până când apa scade la jumătate. Se adaugă 2 linguri de miere de albine și se consumă. Este eficient pentr tratarea oboselii cronice, tuberculozei, afecțiunilor stomacale și intestinale;
  • decoctul de ovăz, varianta 1 - 20g de fulgi de ovăz se pun într-o cană cu apă și se lasă peste noapte. Dimineața se consumă ovăzul. Remediul este recomandat persoanelor suferinde de litiaze și afecțiuni interne. Apa care rămâne este eficientă împotriva durerilor dentare; se ține pentru câteva minute în gură, după care se înghite;
  • decoctul de ovăz, varianta 2 - un pahar cu ovăz se adaugă într-un litru de apă fierbinte și se lasă la fiert până când amestecul capătă o consistență cremoasă, ca a smântânei, după care se adaugă un litru de lapte și se lasă la fiert. Când preparatul este călduț se adaugă 3 linguri de miere de albine, se omogenizează și se consumă câte un pahar, de 2-3 ori pe zi (călduț). Are efect revitalizant și fortifiant asupra organismului;
  • ceai de ovăz - o lingură de boabe de ovăz măcinate grosier se fierb la foc mic într-o cană cu apă pentru 25 de minute, după care se adaugă o lingură de miere și se consumă 3 astfel de căni pe zi. Este eficient în caz de oboseală, tuse, detoxifiere, afecțiuni ale căilor respiratorii, grăbește vindecarea;
  • tinctura de ovăz - 50 g de semințe nedezvoltate se macină grosier și se pun într-un recipient din sticlă de culoare închisă, se adaugă 150 ml alcool de 70º și se lasă la macerat timp de 15 zile, agitând zilnic de 5-6 ori recipientul. La sfârșitul celor 15 zile, produsul se filtrează, iar lichidul se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează câte 20 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de masă, în cazul asteniei și astmului bronșic și câte 40 de picături, seara, înainte de culcare, în cazul insomniei;
  • laptele de ovăz - se prepară folosind ovăz din ultima recoltă. Boabele se spală bine în câteva ape reci, după care se lasă la înmuiat timp de 48 de ore, schimbându-se apa la fiecare 12 ore (apa trebuie să acopere cu 2 degete cantitatea de boabe). După cele 48 de ore, ovăzul se întinde pe o tavă, stratul nedepășind grosimea de 1 cm, după care se adaugă apă (la temperatura camerei) cât să acopere boabele și se lasă într-un loc luminos, dar ferit de acțiunea directă a soarelui. Se adaugă apa pe măsură ce scade. În momentul când boabele încolțesc, acestea se amestecă cu o cantitatea mică de apă călduță și se lasă timp de 8 ore, sau peste noapte, după care se pun germenii de ovăz într-un săculeț de tifon care se frământă până ce se obține sucul sau laptele de ovăz. Remediul este eficient pentru întărirea sistemului imunitar, prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătățirea aspectului pielii și părului;
  • fulgii de ovăz -  consumați zilnic, mențin sănătatea organismului, nivelul de energie și vitalitate. Se poate consuma de 3 ori pe zi, câte un pumn mic de fulgi. Având în vedere că aceștia au un conținut ridicat de fibre, este important a se menține o hidratare optimă a organismului.

Pentru mai multe informații referitoare la beneficiile ovăzului, aici.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie