Fibrele alimentare – de mare ajutor persoanelor care suferă de diabet
Fibrele alimentare sunt componente deosebit de utile în hrana diabeticilor.
Sub aspect structural, sunt polizaharide aflate în 2 forme: insolubile în apă şi solubile în apă.
Ele reprezintă partea nedigerabilă a hidraţilor de carbon, datorită rezistenţei la hidroliza provocată de enzimele digestive şi sunt alcătuite din celuloză, hemiceluloze, oligozaharide, pectine, lignine, ceruri şi răşini.
Pentru absorbţia excesului de zahăr din sânge, sunt recomandate alimentele bogate în fibre, în primul rând cerealele integrate, făina integrală, tărâţe de grâu, orez brun, nuci, seminţe, precum şi unele legume (varză, broccoli, conopidă, ţelină, morcov, sfeclă roşie, castraveţi, dovlecei, cartofi noi, mazăre, fasole uscată, bame, pătrunjel, mărar), cât şi fructe proaspete (pere, prune, caise, piersice, pepene galben, zmeură, mure, etc.).
În afara efectului asupra glicemiei, fibrele modifică durata tranzitului intestinal, reţin toxinele, reduc nivelul de colesterol şi trigliceride din sânge, previn iritaţiile gastrice, constipaţiile şi apariţia hemoroizilor.
Foarte importantă este şi reducerea incidenţei cancerului intestinal şi colorectal, precum şi absorbţia excesului de apă din ţesuturi, dând senzaţia de saţietate, cu efecte indirecte asupra supraponderabilităţii.
Fiind o sursă bogată de antioxidanţi, vitamine şi minerale, fibrele se pot consuma zilnic în cantităţi de 20-35 g.
Conţinut ridicat în fibre se găseşte în: pâine integrală (9%), portocale (9%), curmale (8,7%), afine (8%), stafide (7%), pepene verde (6,7%), mure (6%) etc.
(Diabetul. Un pericol în creștere pentru sănătatea populației)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro