Gestionarea timpului în câţiva paşi simpli
Cât de des vă daţi seama că nu mai aveţi timp? Săptămânal, zilnic, în fiecare oră? Pentru mulţi dintre noi pare că niciodată nu este timp suficient pentru a realiza tot ceea ce este de făcut.
Cât de des vă daţi seama că nu mai aveţi timp? Săptămânal, zilnic, în fiecare oră? Pentru mulţi dintre noi pare că niciodată nu este timp suficient pentru a realiza tot ceea ce este de făcut. Totuşi, când ştim să ne gestionăm timpul, câştigăm control. Decât să munceşti de-a valma aici, acolo şi peste tot, învăţarea gestionării corecte a timpului te ajută să alegi ce să lucrezi şi când. Şi acest lucru este esenţial dacă vrei să realizezi ceva de valoare.
Pentru a începe gestionarea corectă a timpului, e nevoie mai întâi să ne stabilim scopuri. Atunci când ştii unde mergi, poţi să-ţi dai seama exact ce este nevoie să fie făcut şi în ce ordine. Fără o stabilire adecvată a scopurilor, îţi vei pierde timpul în confuzie, neputând alege între priorităţi pe care s-o împlineşti mai întâi. Apoi, foarte important este să aşezi în ordinea priorităţilor ceea ce ai de făcut. Fără această ordonare, poţi munci din greu, dar nu vei atinge rezultatele dorite deoarece de multe ori ceea ce lucrezi nu are importanţă strategică. Mulţi oameni au liste cu lucruri de făcut. Problema e că aceste liste sunt doar nişte colecţii cu lucruri care trebuie să fie făcute. Nu este nici o raţiune a acelor lucruri şi de aceea munca pe care o fac va fi nestructurată. Este important să ordonezi sarcinile de lucru în funcţie de prioritatea şi de complexitatea lor, pentru o muncă eficientă şi pentru a nu ajunge să te stresezi din cauza unor lucruri extrem de importante neabordate încă în apropierea termenului de predare a lucrării.
Dar a avea un plan şi a şti cum să ordonezi sarcinile în funcţie de prioritatea lor nu este totul. Cel puţin la fel de important este să ştii să minimalizezi întreruperile. Telefoane, solicitări de informaţii, întrebări de la colegi şi o mulţime de alte lucruri sunt evenimente care sparg timpul în mod neaşteptat şi atentează la buna desfăşurare a activităţii. Unele trebuie rezolvate imediat, dar multe altele pot fi gestionate şi abordate la timpul cuvenit. Apoi, la fel de important este să eviţi amânările nepotrivite, care îţi vor aduna sarcinile de lucru într-o grămadă greu de surmontat. Cea mai bună cale de a învinge amânarea este să recunoşti în primul rând că o faci. Apoi, să încerci să-ţi dai seama de ce. Poate ţi-e frică de eşec? Ori de succes? Odată ce ştii de ce amâni, poţi stabili un plan să scapi de acest obicei.
De ce privim mereu în jos?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro