Gutuile și beneficiile lor
Fructe tomnatice, cu gust dulce-acrișor, gutuile influențează în mod pozitiv funcția ficatului, sistemul digestiv și ajută la ameliorarea bolilor aparatului respirator.
100 de grame de gutui conțin 60 de calorii, dintre care 15 g de carbohidrați, 12 g de zaharuri și 2 g de fibre, fiind o sursă importantă de vitamina A, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, B17, vitamina C, E, PP, provitamina A, antioxidanți, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, cupru, zinc și sodiu.
Printre proprietățile gutuii se numără și acţiunile antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.
Datoriă compoziției sale, acest fruct:
- întărește sistemul imunitar
- ameliorează infecțiile respiratorii (durerile în gât, astmul)
- tratează insuficiența pancreatică
- îmbunătățește digestia
- ameliorează diareea
- ameliorează hemoragiile uterine
- adjuvant împotriva hemoroizi
- ameliorează colita
- ameliorează indigestia
- combate senzația de vomă și greață
- tratează anemia
- ajută în lupta împotriva cancerului, în special cancerul de colon și cel digestiv
- protejează intestinele
- reduce febra
- grăbește vindecarea
- cicatrizează rănile
- este util în tratarea afecțiunilor hepatice
- tratează digestia dificilă, enterita, dizenteria, inflamațiile mucoasei intestinale
- crește pofta de mâncare
- scade tensiunea arterială
- menține sănătatea sistemului cardiovascular
- are efecte benefice în tratarea tuberculozei și afecțiunilor pulmonare
- are proprietăți antiseptice
- regenerează țesuturile
- de folos în lupta cu kilogramele
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro