Hepatita C – România, pe primul loc în Europa
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată pe 28 iulie, Policlinica Providența pune în prim plan detalii despre prevenția și tratamentul hepatitei C, România având cei mai mulți bolnavi din Europa. Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența, ne oferă informații despre hepatita C.
- Ce este hepatita C?
- Hepatita C este o boală infecțioasă, transmisibilă, ce afectează ficatul și variază ca severitate, de la forme ușoare ce durează câteva săptămâni, la forme severe de lungă durată. Apare ca urmare a infecției cu virusul hepatitic C, care se transmite în principal prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Hepatita C poate fi acută sau cronică.
Hepatita acută C este de scurtă durată și survine în intervalul de șase luni după ce o persoană a fost expusă la virusul hepatitic C. Pentru majoritatea pacienților, infecția acută conduce la infecție cronică. Hepatita cronică C este de lungă durată și apare atunci când virusul hepatitic C rămâne în organismul persoanei infectate. Hepatita cu virus C poate dura toată viața și conduce la serioase probleme hepatice, inclusiv ciroză sau cancer hepatic.
- Cât de frecventă este hepatita C în România?
- Conform estimărilor, sunt aproximativ un milion de români infectați cu virusul hepatitei C. România este țara cu numărul cel mai mare de persoane infectate cu HCV din Europa.
SIMPTOME
- Care sunt simptomele hepatitei acute C?
- Aproximativ 70-80% dintre persoanele cu hepatita acută C nu au nici un simptom. Totuși, unele persoane pot avea simptome moderate sau ușoare de tipul: febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor și mucoaselor), urini închise la culoare, scaune decolorate, dureri articulare.
Simptomele apar, în medie, la șase - șapte săptămâni de la expunere, dar intervalul poate varia între două săptămâni și șase luni. Chiar dacă nu există simptome, persoana poate transmite virusul.
- Care sunt simptomele hepatitei cronice C?
- Acestea nu apar decât atunci când ficatul este suficient de afectat, încât să apară probleme de funcționalitate hepatică. Deseori, hepatita C este descoperită întâmplător, în cazul efectuării unor teste de rutină, când se evidențiază un nivel crescut al transaminazelor (enzime hepatice).
- Este posibil ca o persoana cu hepatită cronică C să aiba enzime hepatice normale?
- Este ceva obișnuit ca pacienții cu hepatită cronică C să aiba perioade cu transaminaze crescute, care să revină apoi la normal. Unii chiar au transaminaze normale ani de zile. În cazul când transaminazele sunt normale, testele vor fi repetate de mai multe ori într-o perioadă de 6-12 luni. Dacă se vor menține normale, repetarea lor se va face la 1 an.
- Cât de gravă este hepatita cronică C?
- Hepatita cronică C este o boală ce determină probleme de sănătate pe termen lung – ciroză, cancer hepatic, insuficiență hepatică. Astfel, din 100 de persoane infectate cu virus hepatitic C, aproximativ 75-85 vor face hepatită cronică. Dintre acestia, 60-70 vor dezvolta boală cronică de ficat, 5-20 vor face ciroză într-o perioadă de 20-30 de ani, 1-5 persoane vor muri de ciroză sau cancer hepatic.
- Cum este stabilit diagnosticul pentru hepatita C?
- Recomandarea este ca, la început, să se efectueze un test screening care va arăta dacă persoana are anticorpi pentru virusul hepatitic C. Un rezultat pozitiv arată că persoana respectivă a fost expusă la virus cândva, în viața sa. Următoarea etapă este consultul unui medic specialist care va recomanda o altă testare ce poate confirma dacă virusul este încă prezent în organism.
TRANSMITERE
- Cum se transmite hepatita C?
- În general, virusul hepatitic C se transmite atunci când sângele unei persoane infectate cu acest virus intră în organismul altei persoane care nu este infectată. În prezent, marea majoritate a infecțiilor se produc prin utilizarea în comun a acelor sau altor dispozitive de injectat droguri.
O persoană se poate infecta cu virus hepatitic C și în cazul unor înțepături accidentale, dacă vorbim de personalul medico-sanitar, sau în momentul nașterii unui copil, când virusul se transmite de la mamă la bebeluș. Mai rar sunt implicate utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală.
Nu în ultimul rând, virusul se poate transmite pe cale sexuală, mai ales dacă sunt prezente și alte afecțiuni care se transmit în acest fel. Și se poate transmite și la efectuarea de tatuaje sau piercing, în condiții de igienă deficitară.
- Cum nu se transmite hepatita C?
- Virusul hepatitic C nu se transmite prin apă, alimente, utilizarea în comun a tacâmurilor sau veselei, prin îmbrățișare, atingerea tegumentului unei persoane infectate, strângerea mâinilor, tuse, strănut.
- Cât timp supraviețuiește virusul hepatitic C în afara corpului?
- În mediu, la temperatura camerei, virusul hepatitic C poate supraviețui cel putin 16 ore, dar nu mai mult de patru zile.
- Cum pot fi curățate picăturile de sânge de pe suprafețe, astfel încât să fim siguri că virusul hepatitic C a fost distrus?
- Toate picăturile/ petele de sânge, inclusiv cele deja uscate, trebuie să fie curățate și dezinfectate cu o soluție de clor în apă (1 parte clor la 10 părți apă). Se vor folosi totdeauna mănuși.
TRATAMENT
- Hepatita C poate fi tratată?
- Da, infecția acută se poate vindeca și fără tratament în aproximativ 25% din cazuri. În restul cazurilor, tratamentul hepatitei acute se face cu aceleași medicamente ca și hepatita cronică, dar numai sub supraveghere medicală.
- Cum poate o persoană cu hepatită cronică C să-și protejeze ficatul?
- Persoanele cu hepatită cronica C trebuie să fie monitorizate regulat de către un medic cu experiență în aceste cazuri. Este contraindicat consumul de alcool, pentru că poate determina leziuni hepatice suplimentare. Orice medicație, specifică sau nu, va fi luată numai la recomandarea medicului curant.
PREVENȚIE
- Există vaccin pentru prevenirea hepatitei C?
- Nu încă, dar există cercetări în acest sens.
***
Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecțioase și Epidemiologie la Policlinica Providența, poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.
***
Citește și:
„Să creștem generații sănătoase”: Nutribalance a lansat un program dedicat educării stilului de viață al părinților, cadrelor didactice, medicilor și elevilor
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro