Îmi este foarte frică de moarte. Cum ar trebui să procedez în situația asta? Cum să scap de această frică?

Întreabă preotul

Îmi este foarte frică de moarte. Cum ar trebui să procedez în situația asta? Cum să scap de această frică?

    • Îmi este foarte frică de moarte. Cum ar trebui să procedez în situația asta? Cum să scap de această frică?
      Foto: pixabay.com

      Foto: pixabay.com

Maria
întreabă:

Sărut mana, părinte. Am avut de mult o frică de moarte, dar era frică că o să moară cei dragi, acum îmi e frică că o să mor eu. De câteva zile am senzația că mi se apropie sfârșitul și lucrul asta nu îmi dă pace deloc, am o stare de anxietate. Am început să caut pe net să vad ce simți când se apropie moartea, să văd dacă frica aceasta accentuată din ultimele zile ar avea legătură cu ceva care s-ar întâmpla sau nu. Cum ar trebui să procedez în situația asta?

pr Andrei Atudori a răspuns:
18 Iulie 2017

Doamne ajută!

Maria, până la un punct, frica de moarte este firească. Devine nefirească atunci când ea începe să ne controleze viața sau să depărteze de iubirea lui Dumnezeu. Aducerea aminte de moarte te ajută să înțelegi că nu ești veșnic pe pământ și să te comporți în concordanță cu acest adevăr dar ea trebuie înțeleasă și trăită nu ca teamă care paralizează, usucă, bucuria de trăi ci ca grijă de trăi fiecare clipă ca dar a lui Dumnezeu pentru a ne mântui, a face binele și e ne feri de rău.

Din păcate acest fel de comunicare are multe minusuri și prin urmare nu îți pot lămuri gândurile în totalitate. E nevoie să mergi să te spovedești și, dacă părintele duhovnic îți dă dezlegare, să te împărtășești. Apoi e nevoie să ții legătura cu familia și cu prietenii tăi. Spun asta pentru că, în astfel de stări, este bine să nu ții blocate în tine aceste trăiri ci să vorbești, cu cine poți și ai încredere, de ele. Astfel ele vor pierde din intensitate.

Stările acestea pot avea multe cauze. Pot fi cauze duhovnicești sau pot să fie chiar și cauze bio-fizice. E nevoie de cercetare amănunțită. Dacă situația o impune nu trece cu vedere și posibilitatea de a consulta un  medic și de a-ți face unele analize.

Spovedește-te complet și sincer și urmează canonul și sfaturile duhovnicului tău. Urmează o rânduială de rugăciune. Paraclisul Maicii Domnul e de mare folos în astfel de situații. Mergi la Sfânta Liturghie și la Sfântul Maslu.

În plus, ai grijă ce și unde citești pe internet. Alege bine sursele și nu te lăsa influențată de orice „articolaș” de pe cine știe ce site obscur. Nimeni nu poate să spună când se apropie moartea sau care sunt semnele ce o prevestesc. Din fericire, asta e o taină a lui Dumnezeu. Pe El roagă-L să îți liniștească sufletul, inima și mintea! Trăiește-ți viața frumos și nu te teme de nimic, decât numai de a-l întrista pe Dumnezeu cu păcate. Fă mult bine!

Îți recomand să citești următoarele articole despre frica de moarte. Poate te vor ajuta să te lămurești și mai bine cu privire la ea. După ce le vei citi îți recomand să încetezi a  mai „scormoni” internetul cu privire la asta. Cu cât vei „hrăni” mai mult această frică cu atât ea va deveni mai mare. Răspunsurile le vei primi în rugăciune, în spovedanie și într-o viață plăcută lui Dumnezeu și oamenilor din jurul tău.

 Extreme nesănătoase: frica de moarte și moartea, ca fugă de responsabilitățile vieții

Spuneţi-mi Părinte Proclu, vă este frică de moarte?

Frica de Dumnezeu trebuie să fie mai mare decât frica de moarte

De ce Dumnezeu nu îngăduie să ne cunoaştem momentul morţii?

Vrei să nu te temi de moarte? Trăieşte creştineşte!

Ce facem cu frica de moarte?

Vrei să nu te temi de moarte?

Moartea se teme de cel ce nu se teme de ea

Mă rog lui Dumnezeu să te lumineze și te ajute să transformi frica de moarte în bucuria de a trăi în iubirea Lui. Așa vei scăpa de ea!

Bucură-te de viață!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: