Imunitatea din farfurie
Pentru fiecare dintre noi există un grup de alimente cu impact benefic și altele cu impact negativ asupra stării de sănătate, pornind de la intoleranțele alimentare, până la particularitățile genetice, microbiomul, nivelul de antioxidanți și radicalii liberi, ce trasează o direcție clară și unică în relația cu alimentația.
Vorbim adesea de imunitate în termeni superficiali, acordându-i importanță în funcție de sezon, de epidemiile din grădinițe și școli sau de o frică personală transpusă la nivel de familie. Este important să înțelegem că imunitatea nu este o modă, nu este o tendință actuală într-un context postpandemic. Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor și a bolilor, prin urmare este o nevoie personală, definită la nivel individual, în funcție de istoricul medical, structura genetică și sensibilitățile fiecăruia. Astfel, soluțiile personalizate reprezintă unica opțiune în acest sens.
Dorim soluții rapide – un sirop sau o pastilă minune –, dar acestea nu există, chiar dacă pot avea efect de scurtă durată. Deși oferă o îmbunătățire superficială a simptomelor manifestate, la nivel profund poate să rămână o structură deformată. Atunci când venim cu soluții personalizate, oferim corpului un suport zi de zi, răspundem la nevoile lui reale și construim o fundație stabilă în relația cu sănătatea, ceea ce oferă o perspectivă optimistă în relația cu funcționarea sistemului imunitar.
Pentru fiecare dintre noi există un grup de alimente cu impact benefic și altele cu impact negativ asupra stării de sănătate, pornind de la intoleranțele alimentare, până la particularitățile genetice, microbiomul, nivelul de antioxidanți și radicalii liberi, ce trasează o direcție clară și unică în relația cu alimentația. Medicina de precizie este soluția cea mai eficientă pentru sănătatea fiecăruia dintre noi și, în același timp, șansa unei imunități cu adevărat bune.
Ca reguli generale, valabile de la mic la mare, pentru a susține buna funcționare a sistemului imunitar, este bine să integrăm în meniul zilnic alimente cât mai colorate, să creăm un curcubeu în farfurie și să eliminăm prafurile albe (zahăr, faină albă, sare în exces), alimentele prăjite, băuturile carbogazoase, mesele neregulate, abuzurile alimentare urmate de pauze mari între mese.
Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, omega 3, precum peștele de captură, avocado, uleiurile presate la rece și oleaginoasele, oferă suport organismului, atât pentru energia fizică, cât și pentru cea cognitivă, și susține buna funcționare a sistemului imunitar. Pe de altă parte, alimentele prăjite, procesate, pregătite în baie de ulei, cele cu un conținut ridicat de zahăr, făină albă sau sare, dezechilibrează întregul organism, creează un context proinflamator și de aici, o grămadă de riscuri și probleme, care vor apărea în timp, în funcție de sensibilitatea fiecăruia.
De aceea, încurajez evaluările anuale, în baza cărora se definește un plan anual de sănătate, pentru a preveni sau trata dezechilibrele ce pot fi prezente în corp, fie că se văd în exterior, fie că nu.
Aveți grijă ce puneți în farfurie, astfel încât să vă bucurați de o imunitate bună și să fiți în cea mai bună formă!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro