Infuziile cu efecte vitaminizante şi tonifiante

Stil de viaţă

Infuziile cu efecte vitaminizante şi tonifiante

Bianca G., Botoşani: „Aş dori să publicaţi câteva reţete naturiste pentru combaterea anemiei. Vă mulţumesc“.

Prof. Constantin Milică: Ţinând seamă de conţinutul ridicat în fier şi clorofilă, frunzele de urzică sunt cel mai mult recomandate, sub formă de infuzie (două linguriţe frunze uscate la 250 ml apă fiartă).

Bianca G., Botoşani: „Aş dori să publicaţi câteva reţete naturiste pentru combaterea anemiei. Vă mulţumesc“.

Prof. Constantin Milică: Ţinând seamă de conţinutul ridicat în fier şi clorofilă, frunzele de urzică sunt cel mai mult recomandate, sub formă de infuzie (două linguriţe frunze uscate la 250 ml apă fiartă). După infuzare timp de 10 minute, se beau, zilnic, câte 2-3 ceaiuri calde, într-o cură de 6-8 săptămâni, având efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante. Bune rezultate dau şi infuziile de creţişoară, coada-şoricelului, roiniţă, coada-calului, cimbrişor, obligeană, troscot, ţintaură, pir, turiţă mare, arnică, teci de fasole, măceşe uscate, frunze de afin, flori de ciuboţica-cucului, muguri de brad. La intervale de 2 zile se bea câte un ceai din fructe de coriandru, anason şi chimion, care favorizează digestia şi apetitul, prin producerea sucurilor gastrointestinale. Ceaiurile se beau separat sau în amestec, pentru acţiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante şi de stimulare a creşterii.

Alte reţete au la bază prelucrări cu alcool, vin sau miere de albine:

- tinctură cu rădăcini de angelică, din care se iau câte 10 picături cu 30 de minute înainte de masa de prânz;

- vin tonic din 300 g urzică vie, pusă într-o sticlă cu 500 ml vin roşu; după o macerare de 24 ore se strecoară şi se bea câte un păhărel dimineaţa, pe nemâncate, şi seara, înainte de culcare. Observaţii: vinurile tonice se dau numai adulţilor anemici;

- tinctură din amestec, în părţi egale, cu frunze de urzică, pelin, tuia şi curpen de pădure, herba de coada-calului, rădăcini de roibă şi flori de şofran; se iau 50 g amestec în 500 ml alcool 400, se macerează 4 zile, se strecoară şi se beau câte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale, într-o cură de o lună pe trimestru;

- tinctură din amestec cu frunze de urzică vie (30 g), frunze de coacăz negru (20 g), herba de cimbru de cultură (20 g), herba de rostopască şi turiţă mare (câte 10 g) şi flori de gălbenele (10 g). Se iau 50 g amestec, care se macerează 3 zile în 250 ml alcool 400, se strecoară şi se iau câte 3 linguriţe pe zi, în ceai antianemic de roiniţă sau urzici, îndulcit cu miere de albine.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: