Însăşi spovedania este un canon…
Chiar spovedania e un canon. El vine cu emoţii. Totuşi, vine şi spune. Canonul s-a dat ulterior, pentru a fi completată o pocăinţă, ca să dureze.
- Ce părere aveţi, sunt preoţi care spovedesc foarte bine. Dar nu dau canon la nimeni. Te ascultă şi te dezleagă. Cum vedeţi asta?
- Părinte dragă, să ştiţi că însăşi spovedania este un canon. Vă daţi seama? Chiar spovedania e un canon. El vine cu emoţii. Totuşi, vine şi spune. Canonul s-a dat ulterior, pentru a fi completată o pocăinţă, ca să dureze. Dar nu e condiţionat de o dezlegare şi de o iertare. Dar îi dai un sfat.
Eu, sigur, nu dau canoane mari. Că zice “Tatăl nostru”, că zice şi nu zice. Sau zice în grabă, fără atenţie. Şi “gata, mi-am făcut canonul!” Îi dau canoane din acestea de simţire, de trăire: “Vezi, crează-ţi un moment în zi şi fă aşa, în momentul ăla din zi. O dată. O singură dată. Chiar treizeci de secunde”. Ştii? Ca să-l ţin mereu prezent. Asta mă interesează. Că un “Tatăl nostru”, o dată, cum trebuie, e mult mai bun decât de o mie de ori mecanic, că atunci nu mai este pocăinţă.
Eu lupt ca el să fie mereu prezent. Un singur lucru, dar bun. Ca să fie mereu prezent. Măcar: “Doamne, iartă-mă!” şi dacă tresare aşa, o dată, tot e ceva. Fă lucrul ăsta.
(Arhim. Ioanichie Bălan, Ne vorbeşte Părintele Arsenie (Papacioc), vol. II, Ed. Episcopiei Romanului, 1997, p. 99)
Prin Sfânta Maria Egipteanca ni se arată importanța spovedaniei
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro