(Interviu) Despre preventia diabetului zaharat de tip 2, cu dr. Larisa Bulboacă Văculișteanu
Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică diagnosticată pe baza valorilor crescute ale glucozei în sânge, care sunt consecinţa scăderii secreţiei şi/sau reducerii sensibilităţii la insulină a diverselor ţesuturi. Astăzi intrăm în cabinetul de diabet, nutriție și boli metabolice, vrem să vorbim despre diabetul zaharat, o boală care dacă nu este controlată poate să aibă consecințe grave asupra organismului, ducând la instalarea unor complicatii serioase. Nu vrem să ajungem aici, așa că prevenim diabetul zaharat. Un interviu pe această temă ne-a oferit doamna doctor Larisa Bulboacă Văculișteanu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Ce este diabetul zaharat tip 2 și cum se poate pune diagnosticul?
Diabetul zaharat este un sindrom heterogen caracterizat prin hiperglicemie cronică (bazală și/sau postprandială), care se poate asocia cu modificări ale metabolismului lipidic, proteic și energetic. Diagnosticul diabetului se bazează pe dozarea glicemiei a jeun (sau bazale - în absența unei ingestii calorice de minim 8 ore), a glicemiei la 2 ore dupa ingestia de glucoză din cadrul TTGO (Testul de toleranță la glucoză orală), a hemoglobinei glicozilate și respectiv a glicemiei măsurate întâmplător în anumite circumstanțe. Dozarea glicemiei se face din plasmă, iar determinarea hemoblobinei glicozilate trebuie să fie făcută printr-o metodă certificată și standardizată.
Care sunt particularitățile diabetului zaharat tip 2?
Diabetul tip 2 reprezintă 90-95% din toate cazurile de diabet. Este caracterizat prin insulino-rezistență și deficit relativ de insulină, prezente împreună sau separat la data depistării diabetului. Diagnosticul de diabet tip 2 poate fi pus la orice vârstă. În prezent se semnalează creșterea apariției și la copii. Frecvent, dar nu întotdeauna se asociază cu greutatea corporală crescută sau cu obezitatea, care în sine pot duce la insulino-rezistență și nivele crescute de glucoză în sânge. Simptomele pot fi similare celor din diabetul tip 1, dar sunt de obicei mai puțin marcate. Ca rezultat, boala poate fi diagnosticată la câțiva ani după debut, odată cu apariția complicațiilor. Persoanele cu diabet tip 2 pot inițial să-și gestioneze condiția prin dietă și exerciții fizice. În timp, majoritatea pacienților vor avea nevoie de medicamente orale, injectabile și/sau insulină.
Care este prevalența acestei boli și cât de importantă este prevenția?
Diabetul zaharat tip 2 este o problemă de sănătate publică majoră prin prevalența în continuă creștere, complicațiile cronice și prin faptul că reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Conform studiului PREDATORR în anul 2017 în România era o prevalenţă a diabetului zaharat de 12,4%. În ce privește prediabetul, este raportată o prevalență de 28,1%.
Care ar fi explicația pentru care prevalența diabetului zaharat este în continuă creștere?
Factorii de mediu, încadrați în stilul de viață modern, precum alimentația nesănătoasă (aport exagerat de alimente procesate, rafinate, conservate, cu densitate calorică mare și diminuarea aportului de produse naturale), la fel și creșterea sedentarismului, sunt asociați cu creșterea prevalenței Diabetului Zaharat și a altor boli cronice.
Ce categorii de persoane ar trebui să beneficieze de măsuri de prevenție a diabetului zaharat?
- persoanele cu prediabet în primul rând, datorită riscului crescut de evoluție spre diabet zaharat.
- persoanele ce au mai multe rude cu diabet zaharat
- femei cu diaget gestațional în antecedente sau cu feți macrosomi
- persoane sedentare și persoane cu sindrom metabolic.
Care sunt strategiile de prevenție?
Strategiile pot fi clasificate în 4 etape:
- prevenție primordială: se referă la prevenția factorilor de risc
- prevenție primară: se referă la screening și diagnostic în stadiul de prediabet și luarea unor măsuri
- prevenție secundară: dupa diagnosticul de diabet zaharat, pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicațiilor cronice ale bolii
- prevenție terțiară: după ce au apărut complicațiile, pentru stoparea progresiei lor.
Ce spun studiile cu privire la prevenție?
Există dovezi de înaltă calitate, din studii care sprijină eficiența intervențiilor în stilul de viață în prevenirea/întârzierea evoluției prediabetului spre diabet zaharat tip 2 și scăderea bolilor cardiovasculare. Cea mai puternică dovadă vine din Programul de Prevenție a diabetului, care a demonstrat ca o intervenție intensivă în stilul de viață la persoanele cu scăderea toleranței la glucoză (care reprezintă o formă de prediabet) și care a dus la o scădere în greutate de 5-7%, a redus incidența diabetului zaharat tip 2 cu 58% pe parcursul a 3 ani. S-a comparat intervenția asupra stilului de viață cu intervenția medicamentoasă (metformin) și un grup de control (placebo). Beneficiul cel mai mare a fost la grupul cu intervenția asupra stilului de viață. Persoanele a căror glicemie a revenit la normal au prezentat o reducere de 56% pe termen lung a incidenței diabetului tip 2 în comparație cu cei care au rămas disglicemici.
Care sunt intervențiile asupra stilului de viață?
- Scăderea ponderală, atunci când există indicații. Ea ar trebui să fie de 5-7% din greutate în timp de 3 luni și foarte importanță este menținerea greutății ulterior. Pentru fiecare kilogram pierdut, riscul de diabet scade cu 16%. Un model alimentar care poate fi de ajutor este dieta mediteraneană, care poate duce la scădere în greutate, dar și îmbunătățirea markerilor de inflamație.
- Reducerea dimensiunii porțiilor și a aportului zilnic de calorii
- Eliminarea/limitarea zahărului și a glucidelor rafinate din dietă. Alimentele cu conținut ridicat de glucide, băuturile îndulcite cu zahăr cresc glicemia și insulinemia, iar șansele de a dezvolta diabet cresc cu 40%. Înlocuirea lor cu alimente cu indice glicemic scăzut poate ajuta la reducerea acestui risc.
- Dietele bogate în fibre, ce provin din cereale integrale, leguminoase, fructe de pădure și legume: ajută la menținerea unui nivel scăzut al glicemiei și al insulinemiei, prin încetinirea ritmului absorbției alimentelor și echilibrarea microbiotei intestinale.
- Scaăderea aportului de alimente procesate
- Optimizarea nivelului de vitamina D. Studiile au descoperit că persoanele cu deficit de vitamina D au un risc mai mare pentru toate tipurile de diabet. Surse bune de vitamina D sunt: pește gras, ulei de ficat de cod, dar și expunerea potrivită la soare.
- Corectarea altor factori legați de viață, precum renunțarea la fumat și consumul de alcool. Fumatul crește riscul de diabet cu 44%.
- Recomandarea consumului de apă, care este cea mai bună băutură. Persoanele care au renunțat la băuturile carbogazoase dietetice în favoarea apei au înregistrat o scădere a glicemiei, a insulinemiei și a rezistenței la insulină.
- Consumul de cafea poate reduce riscul de diabet, iar ceaiul verde crește sensibilitatea la insulină.
- De asemenea, turmericul conține curcumină, ce poate să scadă rezistența la insulină.
- Creșterea activității fizice, care are un efect benefic asupra insulinosensibilității, independent de scăderea ponderală, recomandându-se activitate fizică de intensitate moderată de 150 de minute/săptămână, cum ar mersul rapid pe jos. Exercitiul fizic este eficient în prevenirea progresiei către Diabet Zaharat tip 2 prin îmbunătățirea sensibilității la insulină, modularea adipocitokinelor, îmbunătățirea funcției celulelor beta, modificări favorabile asupra profilului lipidic și scăderea tensiunii arteriale.
Dacă ar fi să tragem o concluzie care ar fi și ce sfat puteți da pacienților?
Rezultatele din marile studii de prevenție au demonstrat că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit, sau debutul său poate fi amânat, cel puțin la persoanele cu risc crescut (cum ar fi scăderea toleranței la glucoză) și că intervenția de optimizare a stilului de viață este cea mai eficientă modalitate de prevenire sau amânare a diabetului zaharat. Prevenția diabetului zaharat, prin adoptarea unui stil de viață sănătos ar trebui să înceapă încă din copilărie sau adolescență. Prevenirea diabetului zaharat tip 2 prin modificarea stilului de viață poate produce și alte efecte benefice: reducerea riscului de boli cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer. Sfatul este: luați măsuri din timp, pentru că este mai bine să previi, decât să tratezi.
***
Va reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427
Interviul în format AUDIO îl puteți asculta AICI.
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/