Ca nași de botez cum și cu ce trebuie să ne pregătim?

Întreabă preotul

Ca nași de botez cum și cu ce trebuie să ne pregătim?

    • Ca nași de botez cum și cu ce trebuie să ne pregătim?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Florin
întreabă:

Sărut mâna, părinte! Niște prieteni foarte buni de-ai noștri ne-au cerut/întrebat dacă vrem să îi fim (eu și soția mea) nași băiețelului lor, de curând născut. Am primit cu mare bucurie acest lucru, am cerut binecuvântarea duhovnicului și am răspuns afirmativ cererii. Urmează să botezăm pe data de 31 iulie a.c., iar Taina Sfântului Botez se va oficia în cadrul Sfintei Liturghii. Problema este că nu știm cum și cu ce trebuie să ne pregătim pentru Botez. Care sunt lucrurile necesare pe care noi ca nași le putem lua?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Iulie 2016

Doamne ajută!

Florin, în primul rând felicitări! Să dea Dumnezeu să vă bucurați de finul vostru și să vă mântuiți cu toții!

De la început trebuie să îți spun că cele mai bune recomandări le vei putea primi de la părintele tău duhovnic și de la părintele care va săvârși botezul (nu știu dacă sunt sau nu una și aceeași persoană). Îți recomand să vorbești cu ei și să iei cele ce îți voi spune mai jos ca pe niște recomandări personale.

Din punctul meu de vedere, pregătirea nașilor ar trebuie să aibă în vedere latura duhovnicească și cea „practică”.

Iată ce cred că ar trebui să faceți din punct de vedere duhovnicesc (ordinea este aleatorie și lista nu este exhaustivă):

1) să conștientizați foarte bine care este rolul pe care vi-l asumați și cât de important este acesta;

2) să citiți despre Taina Sfântului Botez;

3) să știți foarte bine Crezul. El poate fi citit de nași însă, nu concep ca un naș de botez să nu știe Crezul. Cartea trebuie să fie doar un ajutor pentru a trece mai ușor peste eventualele emoții.

4) vă îndemn să vă spovediți înainte de a boteza și, dacă părintele duhovnic vă dă dezlegare, să vă împărtășiți și voi, mai ales că Taina Sfântului Botez se va săvârși în cadrul Sfintei Liturghii. Ar fi foarte frumos și cu mult folos duhovnicesc să vă împărtășiți și voi alături de finul vostru.

5) Nu uitați de rugăciune!

Din punct de vedere practic, trebuie să aveți la biserică următoarele (ordinea este aleatorie și lista nu este exhaustivă):

1) o lumânare (ideal ar fi să fie din ceară curată și nu din aceea de parafină albă);

2) crișmă și fașă;

4) ulei (Idel ar fi să fie ulei de măsline. Nu este deloc greșit dacă va fi ulei de floarea soarelui, însă în rugăciunea ce se citește la sfințirea uleiului de la Botez se spune așa: „și ai dat din rodul măslinului spre plinirea Sfintelor Tale Taine”). Repet! Nu este deloc greșit dacă va fi ulei de floarea soarelui însă ar fi mai în acord cu sensul rugăciunii dacă ar fi ulei de măsline;

5) un prosop (recomand alb) și un săpun;

6) hăinuițe pentru fin plus alte lucruri necesare la nevoie: scutece, șervețele umede, etc;

7) certificatul de naștere al copilului.

8) în unele zone există frumosul obicei ca nașii să ducă la biserică și o icoană (eventual cu sfântul la cărui nume îl poartă copilul) pe care părintele să o sfințească și pe care apoi nașii să o dăruiască finului;

9) de asemenea, pe alocuri, se mai păstrează obiceiul ca nașii să ducă la biserică și o cruce pe care preotul să o dea celui nou botezat atunci când spune: „Zis-a Domnul: Cel ce voiește să vină după Mine. Să se lepede de sine, să-și ia crucea și să- Mi urmeze Mie.” Această cruce poartă numele de cruce baptismală și poate fi oferită și pruncilor sub forma unei cruciulițe mici care le este legată cu o ață de mână;

Urmând să botezați un băiat vă recomand să respectați și rânduiala potrivit căreia de va fi copilul băiat sa fie purtat în brațe de naș, iar, de va fi fată, sa fie ținută în brațe de către nașă. Adică este bine ca tu să ții copilul în brațe tot timpul (sau cel puțin la citirea lepădărilor, la rostirea Crezului, atunci când este scos din cristelniță și când este împărtășit) iar soția să țină lumânarea și să se ocupe de dezbrăcarea și îmbrăcarea celui mic.

Din păcate în jurul Tainei Sfântului Botez au apărut în timp și foarte multe lucruri care nu au legătură cu Taina în sine. Sunt foarte multe tradiții locale și aproape toată lumea își dă cu părerea despre cum ar trebuie să decurgă. Recomandările mele se bazează pe învățătura liturgică și pastorală a Bisericii noastre și pe experiența mea. Aceste recomandări nu sunt atotcuprinzătoare și întotdeauna este necesar ca nașii și părinții copilului să se sfătuiască cu părintele duhovnic și/sau cu părintele care va săvârși botezul, pentru a afla ce au de făcut.

Dumnezeu să vă binecuvinteze!

pr. Andrei

mariam a răspuns:
3 August 2016

Sarut mana, parinte!
As avea nevoie de indrumarea dumneavoastra.
Sa va explic ... Am pregatit un prosop nou si un sapun pentru parintele ce va oficia botezul. M-am gandit ca, probabil, este un moment in timpul slujbei in care va trebui sa-l foloseasca (nu stiu ce se intampla in amanunt la slujba Botezului), de aceea l-am spalat pentru ca lucrurile noi nu prea sunt si curate, mai ales daca nu sunt ambalate.
Dar acum ma gandesc ca poate ar fi trebuit sa-l las asa, nedesfacut. Am gresit? Sa cumpar un alt prosop ca sa fie nou, cu eticheta, neinceput?
Multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 August 2016
Doamne ajută! Foarte bine că l-ați spălat. Nu este nicio problemă cu asta. Este un detaliu nesemnificativ. Căutați să aflați ce înseamnă cu adevărat Taina Botezului. Asta este cu adevărat important! Dumnezeu sa va binecuvinteze! Pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: