De ce nu pot fi nași de cununie cei ce trăiesc necununați?

Foto: Oana Nechifor

Doamne ajută! Aș dori să-mi confirmați, cu argumente, faptul ca nu se pot pune nași la o nuntă două persoane care nu sunt căsătorite. Mulțumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
30 Martie 2015

Doamne ajută,
Din întrebare înțeleg că vi s-a mai explicat faptul că nașii de cununie trebuie să fie la rândul lor ortodocși și cununați. Învățătura Bisericii susține faptul că nașii trebuie să fie cununați, la rândul lor bazându-se pe argumente ce reies din scrierile Sfinților Părinți, din canoanele Bisericii și din Tradiția ei. Nu cred că enumerarea lor aici ar fi eficientă, însă am să vă aduc un singur argument, care ține mai degrabă de logică și de bunul simț: cum pot fi părinți duhovnicești pentru o familie nou întemeiată, cum îi pot sfătui și susține în cele ale familiei pe miri, doi oameni care NU sunt o familie, care nu au primit la rândul lor Sfânta Taina a Cununiei? Cum poți să vorbești despre lucruri pe care le cunoști?!

E posibil ca ei să se iubească, e posibil ca ei să trăiască împreună (concubinaj), e posibil ca ei să se considere o familie însă, în realitate, nu sunt o familie! Cum pot să fie nași câtă vreme ei trăiesc în păcat?!

Ca să înțelegeți oricare dintre argumentele legate de această rânduială a Bisericii, ar trebui mai întâi să înțelegeți rolul și locul nașilor în viața unei familii. Când am spus că ei devin părinți spirituali, nu am folosit o simplă metaforă. Nașii de cununie nu sunt doar amicii, prietenii mirilor sau cei care dau un dar mai consistent la petrecere. Nu sunt niște anexe ale cununiei. Prin hotărârea de a cununa, ei își asumă niște responsabilități de natură duhovnicească, pentru care vor da seama înainte lui Dumnezeu!

 Dumnezeu să vă lumineze!

 pr. Andrei

petra26 a răspuns:
26 Februarie 2019

Doamne ajuta parinte! E adevarat ca nasii de cununie ar fi bine sa nu faca deja parte din familie (ex: unchi si matusa) ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Februarie 2019

Doamne ajută!

Pot să facă parte și din familie, dacă nu sunt impedimente privind gradele de rudenie. Însă, fie că sunt sau nu din familie important este să fie ortodocși și cununați, să aibă o viața de familie frumoasă și să trăiască moral.

pr. Andrei 

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: nași, căsătorie, Taina Cununiei, miri, religie

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons