De ce nu pot fi nași de cununie cei ce trăiesc necununați?
Doamne ajută! Aș dori să-mi confirmați, cu argumente, faptul ca nu se pot pune nași la o nuntă două persoane care nu sunt căsătorite. Mulțumesc!
Doamne ajuta parinte! E adevarat ca nasii de cununie ar fi bine sa nu faca deja parte din familie (ex: unchi si matusa) ?
Doamne ajută!
Pot să facă parte și din familie, dacă nu sunt impedimente privind gradele de rudenie. Însă, fie că sunt sau nu din familie important este să fie ortodocși și cununați, să aibă o viața de familie frumoasă și să trăiască moral.
pr. Andrei
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Dacă nu ne mai iubim și nu ne înțelegem, trebuie să rămânem împreună de dragul copiilor?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută,
Din întrebare înțeleg că vi s-a mai explicat faptul că nașii de cununie trebuie să fie la rândul lor ortodocși și cununați. Învățătura Bisericii susține faptul că nașii trebuie să fie cununați, la rândul lor bazându-se pe argumente ce reies din scrierile Sfinților Părinți, din canoanele Bisericii și din Tradiția ei. Nu cred că enumerarea lor aici ar fi eficientă, însă am să vă aduc un singur argument, care ține mai degrabă de logică și de bunul simț: cum pot fi părinți duhovnicești pentru o familie nou întemeiată, cum îi pot sfătui și susține în cele ale familiei pe miri, doi oameni care NU sunt o familie, care nu au primit la rândul lor Sfânta Taina a Cununiei? Cum poți să vorbești despre lucruri pe care le cunoști?!
E posibil ca ei să se iubească, e posibil ca ei să trăiască împreună (concubinaj), e posibil ca ei să se considere o familie însă, în realitate, nu sunt o familie! Cum pot să fie nași câtă vreme ei trăiesc în păcat?!
Ca să înțelegeți oricare dintre argumentele legate de această rânduială a Bisericii, ar trebui mai întâi să înțelegeți rolul și locul nașilor în viața unei familii. Când am spus că ei devin părinți spirituali, nu am folosit o simplă metaforă. Nașii de cununie nu sunt doar amicii, prietenii mirilor sau cei care dau un dar mai consistent la petrecere. Nu sunt niște anexe ale cununiei. Prin hotărârea de a cununa, ei își asumă niște responsabilități de natură duhovnicească, pentru care vor da seama înainte lui Dumnezeu!
Dumnezeu să vă lumineze!
pr. Andrei