Poate fi naș de botez o persoană de altă credință?

3 Septembrie 2015 Pr. Andrei Atudori botez
Foto: Oana Nechifor

1. Botezul poate fi facut de catre viitorii nasi, daca nu sunt casatoriti si doar logoditi? 2. Poate fi facut botezul cand unul din nasi este de religie catolica (partea masculina este din Italia/catolic)? Ambele intrebari sunt valabile in cazul meu si doresc sa stiu daca sa merg mai departe sau nu, caci nu vreau sa incalc canoanele Bisericii noastre Ortodoxe. Doamne ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
3 Septembrie 2015

Doamne ajută!

Cristi, mă bucură faptul că te interesează aceste aspecte și că dorești să faci lucrurile așa cum se cuvine.

1. Două persoane care nu sunt căsătorite, dar care doresc să facă acest lucru, nu pot boteza împreună. Așadar, cele două persoane care sunt „logodite” NU pot boteza împreună! Prin logodire prespun că ai în vedere o simplă cerere în căsătorie și purtarea unui inel de către viitoarea mireasă și în nici un caz slujba logodnei făcută în biserică.

Răspunsul din link-ul următor îl completează pe al meu, apropo de cum se procedează în acest caz: http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/daca-am-botezat-necununati-fiin...

2. Nașul/nașa sau nașii (când sunt o pereche), trebuie să fie creștini-ortodocși. Nu se acceptă naș/nași de altă credință! Nu poți mărturisi în cadrul botezului credința în locul pruncului botezat dacă nu împărtășești aceeași credință cu el și cu Biserica (credința) în care el este boteazat.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Sofia a răspuns:
5 Septembrie 2015

Dar cine poate sa fie nas de botez daca parintii copilului sunt de religii diferite ?

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Septembrie 2015

Dacă unul dintre părinți este ortodox iar altul de altă credință (căsătorie mixtă) iar pruncul este botezat ortodox (așa cum cere rânduiala Bisericii) atunci naș nu poate fi decât un o persoană creștin-ortodoxă. Dacă nu este botezat ortodox atunci e problema cultului respectiv cine este acceptat sau nu ca naș.

pr. Andrei

Bratescu a răspuns:
18 Iulie 2016

Am si eu o nelămurire părinți sunt creștini ortodoxi iar nași sunt catolici . Pot boteza fiind nași catolici in biserica ortodoxa ținând cont ca nu am găsit alți nași ??? Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
19 August 2016

Doamne ajută! 

Este obligatoriu ca nașii să fie ortodocși. Sub nici o formă și în nici o condiție nu poate fi acceptată o altă varinată.

Toate cele bune!

pr. Andrei

Sabina a răspuns:
9 August 2016

Buna. Eu sunt catolica nu sunt casatorita, pot sa imi botez fetita la ortodoxi si sa ii dau credinta ortodoxa? Si nasa e tot ortodoxa

pr Andrei Atudori a răspuns:
19 August 2016

Doamne ajută!

Sabina, teoretic acest lucru ar fi posibil deși admit că ar fi inedit și că este nevoie de o analiză atentă a situație în sine. Însă, trebuie să ai în vedere faptul că îți va fi foarte dificil să crești și să îți educi prunca în credința ortodoxă dacă tu nu împărtășești acceași credință cu ea. 

Nu știu care sunt motivele pentru care dorești să îți botezi fetița în credința ortodoxă însă, dacă îți dorești acest lucru din toată inima, atunci cred că este abslout necesar să iei în considerare propria trecere la Ortodoxie, pentru ca să te bucuri de aceeași credință cu fiica ta.

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

Georgia a răspuns:
20 August 2016

Buna seara.
Am o mare dilema...
Eu sunt de religie ortodoxa iar tatal copilului meu este budist(spun tatal copilului meu pentru ca nu suntem casatoriti).
Vreau sa imi botez baiatul ortodox iar nasii sunt catolici... tind sa precizez ca stau in italia si ca nu am gasit alti nasi pentru ca nu sunt o fire care sa aiba multi prieteni.
Vreau sa imi botez baiatul in biserica San Nicola de la Bari si din cate am inteles acolo se fac si botezuri orrodoxe. Mi-ar placea sa il botez acolo deoarece baiatul meu se numeste Alessio Nicola.
Pot sa imi boteze nasii catolici copilul de religie ortodoxa? Sau trebuie sa caut nasi ortodocsi?
Multumesc anticipat.
Astept un raspuns.

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Îmi pare rău că vă răspund cu întârziere și nu știu dacă și în ce fel ați rezolvat această situație. Cert este faptul că, indiferent de natura ei, nașii copiului trebuie să fie creștin-ortodocși.

Pe site-ul Episcopiei Române din Italia găsiți următoarele informații:

„Bari

Parohia Sfânta Treime (A doua zi după Rusalii) / Parrocchia della Santa Trinità (Secondo giorno dopo la Pentecoste)
Biserica: San Gregorio, Largo Abate Elia, Bari
mail: bari@mitropolia.eu

PROTOPOPIATUL PUGLIA-BASILICATA – MISIONAR

 

Pr. Mihai Drigă - Protopop Misionar - Puglia Basilicata

mobil: +39 328 838 65 76
mail: padremihaidriga@virgilio.it

 

diac. Nicolae Mihășteanu

mobil: 0039 392 514 51 91

email: ginelmihaisteanu@libero.it

 

Se mai slujește și la:

*MASSAFRA(Biserica:  San Leopoldo, Via Venezia; 1° joi din lună)

*MARTINA FRANCA(Biserica: Santa Lucia via Largo San Pietro; 3°  joi din lună)

*ACQUAVIVA DELLE FONTE(Biserica: Madonna del Carminevia Maselli Campagna; 3° vineri din lună)

*GALATINA(Biserica: San Biagio, Via San Biagio; ultima zi de miercuri din lună)

*TARANTO(Biserica: Santa Maria di Costantinopoli, lângă port)

*SANTERAMO IN COLLE(Biserica: Sacro Cuore; 3° sâmbătă din lună)

*LOCOROTONDO (Biserica: San Nicola, Via Giorgio Oliva, 2°  sâmbătă din lună)

*ALBEROBELLO(Biserica: Trullo di Sant’ Antonio, 1°  joi din lună)”

 

Dumnezeu să vă lumineze!

pr. Andrei

Ana-Maria a răspuns:
27 August 2016

Buna ziua parinte!daca nasii unui copil botezat la Biserica Orodoxa ajung sa divorteze,iar apoi nasa trece la o alta religie,este posibila schimbarea nasilor?mentionez ca nici nasul nu acorda atentie copilului.Multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Ana-Maria, nu este posibilă schimbarea nașului/nașilor de botez. Îmi pare rău pentru această situație. Rugați-vă pentru ea ca să își vină în fire și încercați să țineți aprope de relația cu nașul. Orice relație, indiferent de starea ei actuală, se construiește în timp, cu efort și implicare. 

pr. Andrei

Vera a răspuns:
24 Septembrie 2016

Buna seara,
In cazul in care mama este ortodoxa, tatal catolic si sunt necasatoriti, isi pot boteza copilul ortodox, nasul de botez fiind catolic?
Multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Botez orotodox = naș ortodox. Nu există altă variantă!

pr. Andrei

Lacra a răspuns:
28 Septembrie 2016

Buna seara.Eu sunt crestin-ortodox.O prietena este insarcinata si m a rugat sa fiu nasa copilului .ea este catolica.o sa fie si o a doua persoana nasa de religie catolica.este pacat daca botez?

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Vă voi răspunde printr-o altă întrebare: Ce fel de nașă, puteți fie pentru un copil care nu mărturisește aceeași credință cu dumneavoastră?!

pr. Andrei

 

Ramona a răspuns:
28 Ianuarie 2017

Buna seara !puteti preciza diferenta dintre ortodoxi si catolici? Eu sincer nu o vad...

pr Andrei Atudori a răspuns:
22 Februarie 2017

Doamne ajută!

Ceea ce doriți este imposibil de realizat într-un simplu comentariu. Vă las mai jos câteva dintre principalele puncte ale doctrinei romano-catolice care sunt în total dezacord cu învățătură de credință a Bisericii, urmând ca singură să vă interesați, în măsura în care veți dori, despre ce este vorba: Filioque, infaibilitatea papală, imaculata concepție, asumpția Maicii Domnului, purgatoriul, azima, botezul fără afundare și altele.

pr. Andrei

Anda a răspuns:
19 Octombrie 2016

Buna ziua, Eu vroiam sa intreb acelasi lucru in legatura cu botezul cu nasi de alta religie si am vazut raspunsul.Interesant e ca noi putem boteza pe alti copii de religii diferite cum ar fi ortodocsii pe catolici.As vrea sa stiu cum e posibil.Va multumesc

pr Andrei Atudori a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Doamne ajută!

Dacă o confesiune anume ar permite participare ca naș la botez a unei persoane de altă credință, asta nu înseamnă că acest lucru este neapărat bun. Acest „putem” este mai mult decât discutabil. Dacă în fapt „se poate”, în duh este corect? Nu!

Există, de exemplu, cazuri în care creștini-ortodocși iau parte, în calitatea de nași (sau cel puțin așa cred ei) la botezul unui copil dintr-o familie romano-catolică. Acest lucru însă nu este îngăduit nici măcar de doctrina catolică și dacă se permite pe alocuri acest lucru atunci este un mare compromis și are la bază alte rațiuni decât cele legate de credință.

Iată ce răspunde un preot romano-catolic la întrebarea dacă cineva de altă credință poate fi naș la botezul catolic: „În concluzie, naşul să fie catolic, să fi primit sacramentele iniţierii creştine, şi să ducă o viaţă conformă cu credinţa şi cu funcţia ce trebuie să şi-o asume. Naşul poate fi chiar şi o rudă foarte apropiată, dar nu poate fi tatăl sau mama celui care este botezat. Totuşi, pe lângă naşul catolic, puteţi găsi unul sau mai mulţi dintre prietenii dumneavoastră de altă confesiune care să participe la ceremonie şi să îndeplinească rolul de martori.” Iar într-un document oficial romano-catolic se spune: „Un botezat aparţinând unei comunităţi bisericeşti necatolice să fie admis numai împreună cu naşul catolic şi numai ca martor la Botez”. Așadar nici catolici nu acceptă (sau nu ar trebui să accepte) nași necatolici.

Nu știu care este viziunea protestantă și neo-protestantă asupra acestor aspecte, însă fondul discuției rămâne același.

Poate pentru cineva neinițiat în cele ale credinței sau dezinteresat de ele, nu e o mare lucru însă, în fapt, aceste aspecte privesc mărturisirea de credință, cu care nu ne putem „juca”.

În concluzie, nu se admite la botezul în credința ortodoxă un naș de altă credință și nu este canonic/normal/bine (sau oricum vreți să spuneți) ca un creștin-ortodox să „nășească” un copil de altă credință. Repet ce spuneam mai sus: ce fel de naș (părinte spiritual) poți fi pentru un copil care nu mărturisește aceeași credință ca tine?!

Vă mulțumesc!

Toate cele bune!

pr. Andrei

 

Mirela Tanase a răspuns:
1 Noiembrie 2016

Buna ziua!

Am trecut si eu printr-o dilema legata de botezul nepotelei mele de sora. Nu sunt casatorita si as fi vrut sa botez impreuna cu prietenul meu. Dumnezeu insa mi-a adus sub ochi un articol in care se spunea ca nu este bine, apoi inca unul si inca unul. Desi pentru prietenul meu a fost greu de acceptat, am mers sa vorbim cu parintele, care ne-a spus acelasi lucru. Botezand, devenim parintii spirituali ai aceluiasi copil si nu vom putea sa ne cununam intre noi. Noi am ales cununia. Desi i se spune "nas", el nu a tinut nici macar lumanarea de botez. Si mandra am fost de el cand cineva l-a intrebat "Ei, cine ar fi stiut?" el a raspuns "Eu".

Cu noi este Dumnezeu!

Ana A. a răspuns:
5 Noiembrie 2016

Doamne ajută!
Există vreo altă restricție în legătură cu alegerea naşilor de nuntă? De exemplu, este necesară alegerea naşilor "din tradiție"? Adică dacă părinții băiatului au avut anumiți naşi de nuntă, băiatul,viitor mire, trebuie să pună naşi pe unul din copiii naşilor? (fiind căsătorit acel copil, desigur).Viitori miri ar putea să pună în alți naşi?( dorindu-şi acest lucru)

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2016

Domane ajută!

Nu este necesară alegerea nașilor după o anumită „cutumă” a locului. Din punct de vedere religios nașii trebuie să fie creștin-ortodocși care să fi primit Sfânta Taină a Cununii și care să aibă o viață demnă de numele de creștin, spre a fi modele pentru tinerii miri.

În rest miri își pot alege nașii după cum doresc. Situația pe care o menționezi este o tradiție locală. Dacă vreți sau nu să o respectați depinde de voi! 

pr. Andrei

Adriana a răspuns:
18 Decembrie 2016

Buna ziua,

Urmeaza sa imi botez fetita in luna februarie. Imi doresc ca nasi sa fie sora mea si prietenul ei. Sora mea este crestina ortodoxa. Prietenul este catolic (olandez). Se poate ca prietenul sa fie "ajutorul" nasei? Adica sa tina lumanarea si sa stea langa nasa in timpul botezului?

Multumesc!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Ianuarie 2017

Buna ziua!

El nu poate fi nașul copilei și nici „ajutorul” nașei (după cum spuneți).

Nu poate decât să asiste la slujbă ca oricare altă persoană și nu trebuie să fie implicat deloc în actele liturgice. Aceste lucruri nu trebuie tratate cu ușurătate!

Aveți în vedere și faptul că a fi naș de botez este o responsabilitate foarte mare. Nașul/nașa (nașii) de botez trebuie să fie creștin ortodcși cu o viață morală frumoasă și exemple de credință pentru fin/ă.

Dumnezeu să vă dea gândul cel bun și sănătate celei mici!

pr. Andrei

Oana a răspuns:
10 Ianuarie 2017

Buna ziua. Voiam sa va intreb daca botezurile se fac numai joia sau se pot face sin alta zi. Nasii copilului trebuie sa fie cununati? Multumesc.

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Ianuarie 2017

Doamne ajută!

Botezul se poate face, în principiu, în orice zi a săptămânii, însă fiecare situație trebuie discutată individual. 

Dacă nașii formează un cuplu atunci e obligatoriu ca ei să fie cununați religios. 

pr. Andrei

Mai multe informații aveți în link-urile de mai jos:

http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/interviu/cine-poate-fi-nas-de-botez-ce-conditii

http://www.doxologia.ro/intreaba-preotul/pot-boteza-impreuna-cu-prietenul-meu

 

Sory Gabriela a răspuns:
5 Februarie 2017

Fiica mea urmează să boteze in iulie(bebita vine in aprilie).Doreste ca nasi de botez să fie fiul meu si prietena lui.Ei vor face nuntă anul viitor.Problema este că viitoarea noră provine din fam de penticostali.Poate să boteze pe nepoata mea,nefiind botezată la ortodocși?Stiu că înainte de nuntă,va trebui botezată,pt a putea face cununia religioasă si stie si ea acest lucru.Este de acord,mai ales ca de cînd este cu fiul meu,vine cu noi la biserica noastră,tine sărbătorile noastre religioase.Multumim

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Februarie 2017

Doamne ajută!

Sub nici o formă ea nu poate fi nașă de botez. Trebuie să boteze fiul dumneavoastră singur, fără nici o implicare din parte ei!

În altă ordine de idei, să facă trecerea la credința ortodoxă înainte de nuntă. Discutați din timp cu părintele paroh și rânduiți ceea ce ce cuvine pentru aceasta.

pr. Andrei

Mariana55 a răspuns:
25 Februarie 2017

Daca parintii si nasii sunt de religie ortodoxa pot face botezul la catolici dar copilul sa ramana tot ortodox? Daca se poate in acest caz biserica ortodoxa recunoaste botezul???

pr Andrei Atudori a răspuns:
27 Februarie 2017

Doamne ajută! 

Așa ceva este imposibil! Dacă va fi botezat „la catolici” atunci va fi catolic.

Nu îmi dau seama ce ar putea determina o asemenea situație însă aș putea bănui că ei nu sunt în țară. Oricum, să nu facă așa ceva! Sunt destule biserici ortodoxe române în occident iar dacă nu atunci să vină acasă și să boteze copilul. Cu lucrurile acestea nu trebuie să se joace!

Post cu folos!

pr. Andrei

Andra a răspuns:
4 Martie 2017

Buna ziua , am si eu o intrebare. Daca mama este ortodoxa iar tatăl penticostal , poate fi botezat copilul la ortodocși??

pr Andrei Atudori a răspuns:
7 Martie 2017

Copilul poate fi (trebuie) botezat ortodox. Este responsabilitatea mamei sale ca după aceea să îl crească și să îl educe în duhul Bisericii în care a fost botezat.

pr. Andrei

Stefan G. a răspuns:
8 Martie 2017

Doamne, ajuta!

Persoana pe care sotia mea ar dori-o ca nasa , desi are botezul ortodox si se spovedeste si se impartaseste regulat, practica o tehnica orientala numita prananadi, crede in reincarnare, in horoscop, nu crede in judecata de apoi si multe alte rataciri orientale.Cat de mult ar afecta botezul o nasa cu asemenea credinta? Multumesc, rugati-va pentru noi!
Doamne, ajuta!

pr Andrei Atudori a răspuns:
9 Martie 2017

Doamne ajută!

Ștefan, căutați alt naș/nașă (nași)! Nașul trebuie să fie model de credință adevărată nu de sincretism religios! Discutați în familie sincer, deschis și cu gând curat, analizați bine situație și luați decizia cea mai bună. Atenție! Decizia bună pentru copil, pentru sufletul și mântuirea lui și a voastră și nu pentru „relațiile sociale”. Nașii copilului nu pot fi schimbați! Îi are pe toată viața și e bine să vă întrebați ce fel de părinți/părinte spiritual doriți să aibă copilul vostru. 

Dumnezeu să vă lumineze și vă binecuvinteze!

pr. Andrei

alexei a răspuns:
27 Aprilie 2017

Buna ziua as dori sa va intreb. daca se permite botezul copilului meu de nanii mei de botez...?

Georgiana2310 a răspuns:
18 Ianuarie 2019

Se poate ca bebelusul meu sa fie botezat de un cuplu catolic avand in vedere ca noi suntem ortodoxi? Avem o pereche de nasi ortodoxi dar ne dorim f mult si cuplul acesta catolic! Ar putea fi 2 perechi de nasi? Cum as putea face ca ambele.m cupluri sa fie implicate in botezul copilului? Specificca nasa ortodoxa nu va fi prezenta la eveniment fiind lauza, doar nasul va veni si cuplul acesta de catolici? Va rog sa-mi dati un sfat! Se poate ca fata catolica sa il ajute pe nasul ortodox in efectuarea botezului?

O alta intrebare! Se poate ca noi ortodoxi sa cununam un cuplu catolic? Suntem tineri, prieteni de ani buni, ne intelegem perfect! Niciodata nu s.a pus problema religiei! Noi avem nasi ortodoxi dar intre noi exista anumite bariere desi suntem toti aceasi religie nu ne simtim atat de confortabili unii cu ceilalti. Poate si datorita diferentei de varsta! Multumim!

pr Andrei Atudori a răspuns:
11 Februarie 2019

Doamne ajută!

1. Vă rog să fiți atentă la următorul aspect: la plural, cuvântul ortodox, este ortodocși nu ortodoxi. Nu mi-o luați, vă rog, în nume de rău dar cred că este important să știți asta!

 2. În Biserica Ortodoxă, atât la Botez cât și la Cununie, nașii TREBUIE să fie ortodocși. Nu există altă variantă! Vă rog să aprofundați problema nășitului. Este una foarte profundă și transcende legăturile sociale dintre unii sau alții.

Să vă bucurați de bebele vostru și Dumnezeu să îl țină sănătos!

Doriri de bine!

pr. Andrei 

Citește alte articole despre: botez, Sfânta Taină a Botezului, naş

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons