Să plec cu copilul alături de soț în străinătate sau nu?

16 Februarie 2016 pr. Andrei Atudori familie

Sarumana, parinte! Ce sa faca o sotie care vrea sa isi creasca copilul in Romania, unde sunt biserici la tot pasul, in situatia in care sotul insista sa mearga in strainatate, unde el lucreaza si unde nu sunt biserici ortodoxe? Pentru a fi familia intreaga trebuie sa ne omoram sufletul si sa urmam sotul? Cum stim care e Voia Domnului?

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Februarie 2016

Doamne ajută!

Liliana, la câte lucruri se întâmplă în și cu familie separate din cauza plecării unuia sau a altuia dintre soți la muncă în străinătate, eu cred că, pentru început, este esențial să păstrați unitatea familiei. După mine, oriunde ați fi este important pentru fiecare dintre voi să fiți împreună. Sigur, decizia de a pleca sau nu este una foarte importantă și trebuie luată după o lungă chibzuință și cu deplină responsabilitate. Însă, odată ce o luați, faceți o sfântă cruce și asumați-vă decizia până la capăt. 

Cred că e forțat să spui că îți „omori sufletul” pentru a fi familia întreagă. Nu este cazul de așa ceva! Sigur este greu să găsești în afara țării o biserică ortodoxă română, însă nu la fel de greu ca în urmă cu 20 de ani. În general, implică ceva probleme cu deplasarea, însă efortul de a face zeci sau chiar sute de kilometri pentru a merge la o Sfânta Liturghie merită cu prisosință. Cine vrea cu adevărat să ducă o viața creștinească, la sânul Bisericii noastre, poate face acest lucru în orice țară din Europa și nu numai. Ține de voința fiecăruia, pentru că soluții există!

Nu vreau să mă înțelegi greșit! Nu spun că ar trebuie să plecați sau că ar trebui să rămâneți! Asta singuri trebuie să decideți! Argumente pro și contra există în cazul oricărei variante! Însă, spun cu tărie că orice ați alege, trebuie să fiți împreună!

Îți recomand să te sfătuiești cu duhovnicul familiei voastre în legătură cu acest lucru! 

Roagă-te lui Dumnezeu să vă lumineze să faceți ceea ce este mai bine pentru mântuirea sufletelor voastre și pentru familia voastră! Așa vei descoperi voia Lui!

Ai putea să îi chemi în rugăciune pe Sfinții Ioachim și Ana, ocrotitori ai familiei, ca să vă ajute! http://www.doxologia.ro/sfintii-dreptii-parinti-ioachim-ana

Dumnezeu să vă lumineze și să vă întărească!

pr. Andrei

Teodora a răspuns:
16 Februarie 2016

Doamna draga, din experienta va spun ca pr. Andrei v-a dat raspunsul cel bun *orice ati alege trebuie sa fiti impreuna* rugati-va si sigur veti primi un raspuns. Biserici sunt cu gramada in stainatate, nu de asta trebuie sa va ingrijorati. Liniste sufleteasca sa va dea Dumnezeu.

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Februarie 2016

Vă mulțumesc pentru gând.

Cu doriri de bine, 

pr. Andrei

Gabriela a răspuns:
16 Februarie 2016

M-a uns pe suflet și pe mine!
Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă aibă în paza Sa cea sfântă!

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Februarie 2016

Fiți binecuvântată!

pr. Andrei

Andreea Tatiana a răspuns:
17 Februarie 2016

Doamna Liliana, pentru a fi linistita in legatura cu biserica pe care o veti frecventa in strainatate nu e nevoie decat sa cautati pe net Mitropolia de care apartine tara in care veti locui si apoi Episcopia si Parohiile care fac parte din ea.
La linkul acesta veti gasi toate episcopiile care tin de Patriarhia Romana: http://patriarhia.ro/organizarea-administrativa-763.html

Domnul sa va dea putere!
o sotie din strainatate...

Mada a răspuns:
23 Februarie 2016

Doamne ajuta!

Noi am decis in urma cu cativa ani sa plecam din Romania. Decizia a fost luata impreuna cu duhovnicul nostru. Am gasit aici biserici ortodoxe si comunitati de romani. Chiar daca parcurgem si 100km dus, 100 km intors in proportie de 95% din duminici am reusit sa ajungem la Sf Liturghie. In sarbatorile din timpul saptamanii din pacate nu am reusit sa ajungem la biserica din cauza serviciului. Chiar daca sunt biserici ortodoxe unele lucruri nu se fac ca in tara. Este strict opinia mea.
Insa din pacate aici nu am gasit un duhovnic potrivit sufletului nostru si atunci am decis sa ne intoarcem in tara impreuna cu copiii.
Insa la biserici sunt comunitati frumoase, copiii participa la cateheza, se organizeaza sarbari cu copiii la biserica de Craciun.

Ana-Maria Nicu a răspuns:
29 Martie 2016

Doamne ajuta! Draga Liliana, sotul meu si-a dorit sa plece in strainatate. Mi-a fost foarte frica sa-l urmez. Am sperat ca va renunta la idee la un moment dat. Niciodata nu i-am spus lui temerile mele, pt ca stiam ca frica nu vine de la Dumnezeu. A venit momentul si sotul meu a gasit un serviciu in strainatate(Marea Britanie) si a plecat singur sa locuiasca acolo. La inceput, am facut naveta, dar tot nu era ca si cum locuiam impreuna. Am ramas insarcinata cu cel de-al doilea baietel si urma sa renunt la naveta. Desi mi-a fost foarte frica, am decis sa imi urmez sotul si am venit sa locuim cu el. Nu am cuvinte sa descriu viata de acum....mai ales crestineste. Aici ne-am gasit duhovnicul, pt ca nu aveam unul si sotul meu s-a apropiat si se apropie din ce in ce mai mult de Biserica. Se gasesc Biserici crestin-ortodoxe romanesti peste tot. Daca iti doresti sa mergi la Biserica Dumnezeu va tine cont de ce iti doresti si vei gasi o Biserica. Orice te nemultumeste, spune-i lui Dumnezeu, dar familia trebuie sa ramana unita si impreuna, in primul rand fizic. Distanta nu apropie o familie si familie nu inseamna distanta. Dumnezeu sa te lumineze! Doamne ajuta!

daria a răspuns:
4 Ianuarie 2018

Ce raspuns frumos Ana Maria Nicu, ai perfecta dreptate , biserici sunt oriunde numai vointa sa fie, eu sunt plecata de aproape 11 ani. Sanatate si la multi ani!

Daniel Neagu a răspuns:
4 Ianuarie 2018

Doamne ajuta!
Am citit toate comentariile si, fiecare are dreptate, fiecare are experiența sa!
Noi am plecat din tara de doi ani si jumatate si, abia acum am reușit sa găsim un duhovnic!
Trecem prin niste încercări in familie(răceala intre soți si multe altele) care nu le-am avut pana sa venim aici. Nu vreau sa intru in detalii, tot ce vreau sa spun:
1- Nu locul te mântuie!
2- Dar sa nu uitam ca nu întâmplator Dumnezeu ne-a binecuvântat sa ne naștem ortodocsi pe pământ românesc!

Ninel a răspuns:
9 Februarie 2019

Acolo unde pleaca românul ia cu el si Biserică,fără de care nu se poate alfel trăi.

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: familie, credinţa, biserică, soț, soție, copil, separare

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons