Ce sunt cântările lui Moise?
„Să cântăm Domnului, că cu slavă s-a preaslăvit; pe cal şi pe călăreţ i-a aruncat în mare. Ajutor şi acoperitor s-a făcut mie, spre mântuire: Acesta este Dumnezeul meu şi-L voi preaslăvi pe El; Dumnezeul părintelui meu, şi-l voi înălţa pe El...”
Cântările lui Moise le găsim în Psaltire împărţite în nouă cântări, care se cântă în zilele de rând ale Postului Mare. Aici ne este arătat felul cum se citesc şi cum sunt împărţite aceste cântări în sfântul şi marele post.
În trecut, exista o rânduială atât pentru zilele de rând din timpul anului, cât și pentru zilele de sărbătoare. Unele începeau cu „Să cântăm Domnului” pe care le citim în toate duminicile şi în toate Praznicele cele Împărăteşti, Praznicele Născătoarei de Dumnezeu, Praznicele Sfinţilor care au Polieleu sau Doxologie mare şi în toată perioada Penticostarului, iar altele „Domnului să ne rugăm”, le citim în restul zilelelor care nu sunt menţionate mai sus.
Utrenia sau “slujba răsăritului” reprezintă o îmbinare între imnografie și textul scripturistic: Cântările lui Moise sau Cântările biblice, care are o însemnătate aparte deoarece Psaltirea este una dintre cele mai populare scrieri biblice vechitestamentare, și fără îndoială, o carte a sufletelor credincioșilor.
Simbolismul Laudelor bisericești
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro