Locul uciderii cu pietre a Întâiului Mucenic Ştefan
Identificarea locului uciderii cu pietre a Întâiului Mucenic Ştefan (Faptele Apostolilor 7) este un lucru dificil deoarece sunt vehiculate două variante. Una susţine Valea lui Iosafat sau Pârâul Cedrilor, iar cealaltă un loc de lângă Ghetsimani, lângă poarta Damascului, una dintre porţile zidurilor Vechii Cetăţi a Ierusalimului.
Identificarea locului uciderii cu pietre a Întâiului Mucenic Ştefan (Faptele Apostolilor captitolul 7) este un lucru dificil deoarece sunt vehiculate două variante. Una susţine Valea lui Iosafat sau Pârâul Cedrilor, iar cealaltă un loc de lângă Ghetsimani, lângă poarta Damascului, una dintre porţile zidurilor Vechii Cetăţi a Ierusalimului.
Este sigur că fapta abominabilă a uciderii cu pietre a Întâiului Mucenic Ştefan s-a petrecut în afara zidurilor vechiului Ierusalim, foarte probabil într-un loc anume destinat persecuţiilor, ca şi în cazul Golgotei. Nu avem mărturii despre acest loc nici în Noul Testament, nici în alte scrieri istorice. Surse iudaice posterioare localizează spaţiul destinat execuţiilor prin uciderea cu pietre în partea nordică a oraşului Ierusalim, aproape de peştera Prorocului Ieremia, în stânga porţii Damascului.
În spaţiul respectiv, la nord de poarta Damascului, împărăteasa Evdochia a construit în 460 o biserică închinată Sfântului Ştefan, în care au fost aşezate moaştele acestuia. Ruinele bisericii au fost descoperite în 1881, de nişte preoţi dominicani.
(Locurile Sfinte, traducere pr. Petru Sidoreac, Tudor Eduard Florin, Fundaţia Centrul Cultural Elen, p. 68)
Piatra Îngerului ‒ piatra pe care a șezut Sfântul Arhanghel Gavriil, binevestiind femeilor Învierea Domnului
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro