Ansamblul clădirilor Schitului „Sfântul Andrei” ‒ Athos
Actualul ansamblu al clădirilor Schitului „Sfântul Andrei” din Kareia datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Biserica centrală, construită în stil bizantin şi gotic, este considerată una dintre cele mai mari din Balcani, fiind lungă de 60 de metri, lată de 33 şi înaltă de 29. Impozantul lăcaş de cult a fost construit între anii 1867-1903, după planurile profesorului Serghei Surupov, iar constructor a fost arhitectul grec Hristodulos.
Ansamblul clădirilor cuprinde o clopotniţă (cu patru mari clopote) şi numeroase corpuri de chilii şi paraclise ce transformă schitul într-o adevărată cetate.
Din anul 1930, Schitul „Sfântul Andrei” găzduieşte Academia Bisericească Athonită într-o aripă exterioară cu mai multe etaje, chiar în partea dreaptă a intrării. În aceeaşi clădire se află Paraclisul Sfinților Trei Ierarhi, construit în 1901.
În anul 1958, un incendiu puternic a distrus aripa de vest, unde se găsea şi biblioteca schitului, în flăcări pierzându-se mai mult de 20000 de volume tipărite.
Din anul 2001, odată cu venirea părintelui Efrem (fost stareţ al Mănăstirii Filotheu şi ucenic al părintelui Efrem din Arizona) şi a noii obşti, a început migălosul program de restaurare a întregului schit.
Mănăstirea Valaam – Athosul Nordului
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro