Moaștele Sfintei Mucenițe Cecilia

Locuri de pelerinaj

Moaștele Sfintei Mucenițe Cecilia

În anul 821, în vremea papei Pascal I, moaştele Sfintei Cecilia şi o parte din veşmântul cu care a fost îngropată, care era ţesut cu fir de aur au fost descoperite într-o criptă din catacombele Sfântului Callist.

Pe inscripţia mormântului era trecut numele sfintei, iar poziţia osemintelor arăta că trupul a fost aşezat pe partea dreaptă, cu mâinile pe lângă corp, având întinse trei degete de la mâna dreaptă şi arătătorul de la mâna stângă. Capul era aşezat cu faţa spre spate, semn că fusese decapitată.

Moaştele au fost lăsate în poziţia în care au fost descoperite şi au fost mutate în Bazilica Santa Cecilia in Trastevere, fiind aşezate într-o raclă de chiparos. Se spune că moaştele sfintei au fost pierdute mai apoi, dar ea s-a arătat papei în vis şi i-a spus locul în care se află. Au găsit moaştele întregi şi neatinse. În anul 1599, racla a fost redeschisă şi s-a făcut o cercetare amănunţită a lor, luându-se în considerare datele cuprinse de documentele din secolul al IX-lea, Sculptorul Stefano Maderno (1571-1636) a sculptat în marmură chipul Sfintei Cecilia, aşa cum a fost descoperită: culcată pe partea dreaptă, cu degetele întinse, mărturisind Unicitatea şi Treimea Lui Dumnezeu.

Această statuie a fost aşezată în bazilica Sfintei şi acolo se găseşte până astăzi, iar o copie a acestei statui a fost aşezată în Catacomba lui Callist, pe locul în care a fost mormântul Sfintei. Amintirea Sfintei Cecilia se face în fiecare an pe data de 22 noiembrie şi, pentru cei care o cinstesc, ea este un adevărat model de viaţă cerească trăită pe pământ.

Sfântă Muceniţă Cecilia, roagă-te Lui Dumnezeu pentru noi!

(Foto) Pași de pelerini la moaștele Sfintei Mucenițe Cecilia în Trastevere, Roma

(Foto) Catacombele Sfântului Calist din Roma – Cripta Sfintei Muceniţe Cecilia

(Video) Moaștele Sfintei Mucenițe Cecilia

(Arhidiacon Sebastian Serdaru, Catacombele romane, pp. 67-68)