Chilia „Acoperământul Maicii Domnului”, Lacu – Așezăminte româneşti din Muntele Athos

Așezată în partea de jos a Schitului Lacu, Chilia „Acoperământul Maicii Domnului” este loc de nevoință pentru monahii români de mai bine de un veac.

Chilia Acoperământul Maicii Domnului datează de la anul 1907, când primii călugări români s-au aşezat aici, departe de ochii lumii.

În anul 1923, la Chilia „Acoperământul Maicii Domnului” a venit din Basarabia tânărul Andrei Davidof, în vârstă de doar 13 ani. De la părinții din obște, fratele Andrei a învățat limba greacă și toată rânduiala călugărească, deprinzându-se de tânăr să facă de toate. A fost tuns în monahism cu numele de Arcadie. Fiind cel mai tânăr din obște, a îngrijit pe părinții bătrâni până în clipa morții lor. În anul 1983, rămas singur la chilie și neputincios, părintele Arcadie s-a mutat la Schitul Prodromu, unde a trecut la Domnului la 20 iunie 1988.

Din primăvara anului 1992, la Chilia „Acoperământul Maicii Domnului” s-a așezat monahul Isidor Dincă, de metanie de la Mănăstirea Slănic – Argeș și viețuitor la Schitul Prodromu între anii 1978-1992. Părintele Isidor și-a asumat ostenitoarea restaurare a chiliei, unde astăzi viețuiesc șapte părinți, cu o bună rânduială duhovnicească.

Deși înnoită, chilia păstrează încă arhitectura veche. Pe lângă slujbele zilnice, părinții din obște se îndeletnicesc și cu iconografia.

Date de contact:

Adresă: Lakkoskiti 630 86, Grecia

Telefon: +30 2377 023871

(Foto) Schitul Sfântul Dimitrie - Lacu, Athos

De la același autor

Ultimele din categorie