Katholikonul Mănăstirii „Sfântul Ştefan” – Meteora

Zidită la anul 1798, biserica centrală a Mănăstirii „Sfântul Ştefan” de la Meteora este închinată Sfântului Haralambie.

În pronaosul extern, numit „Apoltaria”, există trei inscripţii în care sunt menţionaţi toţi cei care au contribuit la construcţia bisericii.

La intrarea în pronaos, la exterior, există reprezentări simbolice deosebite, sculptate în piatră, care înfăţişează o viţă-de-vie, cruci cu braţele egale, vulturi bicefali, chiparoşi şi altele. Pronaosul este lucrat simplu, sprijinit pe patru coloane.

Biserica nu este pictată, însă este împodobită cu minunate sculpturi în lemn. Iconostasul cuprinde sculpturi cu teme simbolice, inspirate din regnul vegetal şi din cel animal, dar şi reprezentări iconografice precum Cina Cea de Taină, Sfântul Dimitrie, Sfântul Ştefan, Sfântul Gheorghe şi altele. Deasupra icoanei Sfântului Haralambie se găseşte o inscripţie sculptată în lemn, care menţionează anul 1814. Tronul episcopal şi iconostasele au fost sculptate în anul 1836. Se mai remarcă cele două analoguri împodobite cu reprezentări schematice din sidef şi fildeş.

Pe pardoseala katholikonului este sculptat vulturul bicefal încadrat în cerc, simbolul de veacuri al Imperiului Bizantin.

(Foto) Mănăstirea „Sfântul Ştefan” de la Meteora

De la același autor

Ultimele din categorie