Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” – Kleisoura

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” – Kleisoura

    • Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” – Kleisoura
      Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Kleisoura, Grecia

      Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Kleisoura, Grecia

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Kleisoura se află la 35 de kilometri de Kastoria și la 70 de kilometri de Florina, în regiunea Macedonia, în nord-vestul Greciei.

Primul așezământ monahal la Kleisouraa a fost întemeiat în anul 1314, de către ieromonahul Neofit din Kleisoura. Mănăstirea a fost reînființată, mai apoi, în anul 1813, de către ieromonahul Isaia, venit de la Mănăstirea athonită Iviron, după o descoperire a Maicii Domnului.

În timpul Războiului din Independentă a Macedoniei, mănăstirea a servit drept loc de refugiu pentru mulți luptători macedoneni. În anul 1903, când turcii au incendiat localitatea din apropiere, Variko, localnicii s-au adăpostit în această mănăstire.

Multă vreme părăsită, mănăstirea a fost reactivată în anul 1993, ca metoc al Mănăstirii Sfinților Doctori fără-de-arginți din Melissotopos și repopulată cu obște de maici, sub conducerea duhovnicească a stareței Anisia Englezou.

Din 1920, aici a viețuit Cuvioasa Sofia din Pont, recent canonizată, care a petrecut în nevoințe ascetice până în ultimele clipe ale vieții sale. Sfânta Sofia a trecut la Domnul în ziua de 6 mai 1974, fiind înmormântată în incinta mănăstirii. Încă din timpul vieții, Cuvioasa Sofia era din căutată pentru sfat, iar mai apoi, la mormânt, pentru rugăciune. Astăzi, cinstitele ei moaște se păstrează în biserica mănăstirii, putând fi sărutate de către cei evlavioși.

Date de contact:

Adresă: Kleisoura, Kastoria 520 54, Grecia

Telefon: +30 2463 094330

Fax: +30 2463 094079

(Foto) Acasă la Sfânta Sofia – Mănăstirea din Kleisoura, Grecia

Citește despre: