Mănăstirea Sfântului Avraam din Ierusalim – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Urmând exemplul patriarhului Avraam, aici se primeau gratuit, la mâncare și odihnă, mii și mii de pelerini ortodocși din toată lumea, care veneau să se închine la Sfintele Locuri.
Mănăstirea Sfântului Avraam este un lăcaș vechi, ortodox, situat în partea de răsărit a curții interioare, format din mai multe încăperi: chilii, arhondaric pentru pelerini, trapeză și biserică. Toate aceste încăperi erau destinate pentru cazarea pelerinilor ortodocși care veneau la Mormântul Domnului. Întregul ansamblu se numea „Mănăstirea Sfântului Avraam”. Câțiva călugări se îndeletniceau cu primirea pelerinilor, cu cazarea și ospătarea lor și cu slujbele zilnice la biserică. Hramul mănăstirii este Sfântul Avraam, primitorul de străini. Urmând exemplul patriarhului Avraam, aici se primeau gratuit, la mâncare și odihnă, mii și mii de pelerini ortodocși din toată lumea, care veneau să se închine la Sfintele Locuri. Astăzi nu mai este nici un călugăr în această mănăstire cu tradiție biblică. În locul arhondaricului de aici, Patriarhia Ecumenică din Ierusalim a construit, nu departe, un hotel destinat numai pentru pelerini.
Ne închinăm în biserica Sfântului Avraam și privim cu oarecare tristețe la chiliile și lăcașul rămas fără slujbă, fără viață călugărească.
A doua biserică în partea de răsărit, legată de Mănăstirea Sfântului Avraam, este un mic lăcaș ocupat de armeni, numit Paraclisul Sfântului Apostol Ioan. Se află exact vizavi de Biserica Sfântului Ioan Evanghelistul, din partea opusă, unde a fost baptisteriul.
Paraclisul Sfântul Mihail este al treilea altar din partea de răsărit, destinat ortodocșilor copți. Aceste trei biserici sunt așezate în rând cu biserica de pe Muntele Golgota, iar celelalte trei biserici din partea opusă sunt așezate în rând cu Mormântul Domnului.
(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, ediția a VI-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 80-81)
Templul din Ierusalim
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro