Mâncăm de post și vorbim de dulce

Cuvinte duhovnicești

Mâncăm de post și vorbim de dulce

    • Mâncăm de post și vorbim de dulce
      Mâncăm de post și vorbim de dulce

      Mâncăm de post și vorbim de dulce

„Mă crezi așa păgân, ca să mănânc eu carne în post?” Iar nebunul i-a zis: „Tu nu mănânci carne de vită, dar mănânci carne de om!”.

Exista un Sfânt nebun pentru Hristos, care l-a potolit odată pe Ivan cel Groaznic. Acesta ridica probleme pentru că fusese servit cu o bucată de carne în post: „Mă crezi așa păgân, ca să mănânc eu carne în post?”, iar Sfântul i-a zis: „Tu nu mănânci carne de vită, dar mănânci carne de om!”.

Și nouă ne-ar trebui preoți care să aibă curajul să spună că e important să postim de păcate mai mult decât de bucate, iar postul de bucate să fie numai un acces spre plinătatea postului de păcate. Făcând așa, nu vom mai mânca nici „carne de om”. Clevetirea se consideră mâncare de carne de om. Omul se abține de la carnea animalelor și de la altele, dar totuși clevetește. Când enumerăm cele 24 de vămi ale văzduhului, clevetirea este primul păcat de care trebuie să dăm seama.

(Părintele Nicolae Tănase, De la prietenie la iubire. Căsătoria – taina iubirii creștine, Editura Agaton, Făgăraș, 2011, p. 182)