Medicament pentru cei ce sunt bolnavi trupește

Cuvinte duhovnicești

Medicament pentru cei ce sunt bolnavi trupește

    • preot cu Sfântul Potir în mână
      Medicament pentru cei ce sunt bolnavi trupește / Foto: Valentina Bîrgăoanu

      Medicament pentru cei ce sunt bolnavi trupește / Foto: Valentina Bîrgăoanu

Domnul Și-a dat chiar trupul Său propriu și prin această înnoire a vieții nu numai că repară firea îmbolnăvită a sufletului nostru, făcând-o mai bună, ci însuși sângele Său îl varsă în vinele inimilor celor ce se împărtășesc, făcând de acum să răsară înlăuntrul lor însăși viața Mântuitorului.

Căci de-ar zice cineva că-i bolnav și cere vindecare, Domnul nu numai că vine lângă cel suferind ca să-i vadă boala cu ochii Lui înșiși, să pună mâna și să facă El Însuși totul pentru însănătoșire, ci se face și doctoria și hrana potri­vită și tot ce poate ajuta la înzdrăvenirea lui. Iar când e nevoie de înnoirea ființei noastre, Domnul ne împrumută din însăși ființa Sa, din trupul Său și ceea ce s-a stricat în noi El pune la loc, luând din al Său Însuși.

Și la această înnoire nu folosește aceeași materie, pe care a folosit-o la prima creare, căci atunci a folosit tina pământului; acuma Și-a dat chiar trupul Său propriu și prin această înnoire a vieții nu numai că repară firea îmbolnăvită a sufletului nostru, făcând-o mai bună, ci însuși sângele Său îl varsă în vinele inimilor celor ce se împărtășesc, făcând de acum să răsară înlăuntrul lor însăși viața Mântuitorului.

(Sfântul Nicolae CabasilaDespre viața în Hristos, Editura Institului Biblic și de Misiune Ortodoxă, p. 139)