Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv
Osemintele au fost puse într-un sac special, sigilate și așezate într-o răcliță de lemn sculptat, apoi au fost depuse în paraclisul Reședinței Mitropolitane.
Mitropolitul Iosif Naniescu s-a mutat la Domnul în dimineața zilei de sâmbătă, 26 ianuarie 1902, la ora 09.40. Conform Testamentului din 8 noiembrie 1900, Mitropolitul Iosif Naniescu a fost înmormântat în scaun, în ziua pomenirii Sfinților Trei Ierarhi, în exteriorul catedralei mitropolitane din Iași, în partea dreaptă, paralel cu locul din biserică unde se află moaștele Cuvioasei Parascheva și mormântul Mitropolitului Veniamin Costachi.
În toamna anului 1992, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu gândul la o viitoare propunere de canonizare, l-a delegat pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, ca dimpreună cu părinții Catedralei Mitropolitane din Iași să facă primele cercetări în mormântul ctitorului Catedralei, Mitropolitul Iosif Naniescu. S-au găsit întregi osemintele mitropolitului care fusese înmormântat în scaun și protejat de un sicriu din scândură. După săvârșirea unui parastas, osemintele au rămas pe mai departe în mormânt, până la acest moment.
Odată cu recentele lucrări de restaurare de la Catedrala Mitropolitană din Iași, mormântul de lângă zidul Bisericii celei mari, aflat în partea de miazăzi, rămăsese mai jos decât aleea nou construită și a trebuit să fie reabilitat, pentru că se degrada.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe 16 septembrie 2015, la ora 20.30, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de părinții slujitori de la Catedrala Mitropolitană din Iași și de muncitori ai echipei „Meșterul Manole” de la Centrul Eparhial Iași, a deschis mormântul Mitropolitului Iosif Naniescu.
Mai întâi s-a ridicat piatra de marmură deja crăpată în câteva locuri, apoi a fost îndepărtat pământul de pe mormânt și s-au scos cu grijă din criptă osemintele Mitropolitului Iosif Naniescu, dar și bucăți din veșmântul arhieresc în care a fost înmormântat, crucea și engolpionul din lemn sculptat, parte din baston, bucăți din scândurile sicriului care nu au putrezit în cei 113 ani de la înmormântare și pământul existent în criptă.
În catedrală, osemintele au fost spălate cu agheasmă, vin și untdelemn, apoi au fost puse într-un sac special, sigilate și așezate într-o răcliță de lemn sculptat, apoi au fost depuse în paraclisul Reședinței Mitropolitane.
Părțile din veșmântul arhieresc găsite intacte, engolpionul, crucea, scaunul și bastonul au fost restaurate și sunt expuse în Sala Eclesia a Muzeului Mitropolitan.
Sfântul Iosif cel Milostiv a fost canonizat de Sfântul Sinod în data de 5 octombrie 2017. Va fi cinstit în fiecare an în data de 26 ianuarie.
(Foto) Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro