Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur ocrotesc de 10 ani Paraclisul Catedralei Naționale: Programul sărbătorii

12 Noiembrie 2021 10:39 Arhiepiscopia Bucureştilor

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului își serbează sâmbătă ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, ale cărui moaște ocrotesc de un deceniu sfântul locaș. Părinții slujitori au făcut public programul hramului de toamnă.

Sărbătoarea începe de vineri, de la ora 10:00, când moaștele sfântului vor fi scoase în pridvorul paraclisului pentru a fi cinstite de credincioși. În aceeași zi, de la ora 17:00, va fi oficiată Slujba Privegherii – Vecernia, Litia și Utrenia.

Sâmbătă, de la ora 8:30 va fi sfințită Aghiasma mică, iar de la ora 09:00 încep Ceasurile și slujba Acatistului Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie începe la 9:30.

Ultima zi de sărbătoare se va încheia cu slujba Vecerniei unită cu cea a Litiei.

Moaștele sfântului au fost oferite paraclisului în 2011, odată cu sfințirea acestui locaș. Ele au fost dăruite Patriarhului Teoctist de Cardinalului de Florența, Silvano Piovanelli, în 1997, când a vizitat România pentru a pregăti vizita Papei Ioan Paul al II-lea în țara noastră.

Moaștele au fost păstrate în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al Reședinței Patriarhale și, pentru o perioadă, au fost adăpostite de Biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie