În natura feminină este sădită dragostea și atracția către bărbat
Cuvintele adresate de Dumnezeu Evei: „atrasă vei fi către bărbatul tău”, exprimă esenţa comportamentului feminin faţă de bărbat. În natura feminină este sădită de la început, în mod genetic, dragostea şi atracţia către bărbat, precum şi dependenţa de el. Să acceptăm aceasta ca pe o axiomă, fiindcă tot ce se spune în Biblie despre relaţiile dintre bărbat şi femeie reprezintă un adevăr verificat de-a lungul istoriei milenare a omenirii.
„Şi a zis Adam: Iată, aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său” (Facere 2, 23). Pe această temă există o mulţime de exegeze, dintre care una spune că în ebraică cuvântul „coastă” are mai multe înţelesuri şi poate fi tradus ca acea „latură”, acel „aspect” al naturii bărbăteşti din care a fost făcută femeia.
Toate acestea nu sunt însă atât de importante; important este faptul că femeia nu a fost făcută ca fiinţă de sine stătătoare, ci a fost luată din bărbatul său. Despre femeie Dumnezeu a spus următoarele: „Atrasă vei fi către bărbatul tău, şi el te va stăpâni” (Facere 3, 16). Să acceptăm aceasta ca pe o axiomă, fiindcă tot ce se spune în Biblie despre relaţiile dintre bărbat şi femeie reprezintă un adevăr verificat de-a lungul istoriei milenare a omenirii. Ce legătură are asta cu misterul comportamentului bărbatului, respectiv al femeii? Una cât se poate de directă. (...)
Cuvintele adresate de Dumnezeu Evei: atrasă vei fi către bărbatul tău, exprimă esenţa comportamentului feminin faţă de bărbat. În natura feminină este sădită de la început, în mod genetic, dragostea şi atracţia către bărbat, precum şi dependenţa de el. Voi îndrăzni să spun mai mult decât atât: bărbatul nu-i capabil să iubească aşa cum iubeşte femeia. Apoi, chemarea femeii este aceea de a fi mamă. Femeia se va mântui prin naştere de prunci, ne spune Sfânta Scriptură (I Timotei 2,15). Şi aceste două dorinţe – cea de a fi mamă şi năzuinţa spre bărbat ca spre o fiinţă puternică, tare, care poate s-o ocrotească şi să o sprijine – sunt naturale pentru fiecare femeie. Această năzuinţă nu este numai conştientă, ci și inconştientă.
Chiar dacă femeia nu vrea deloc copii, chiar dacă şi-a dedicat întreaga viaţă luptei pentru idealurile feminismului, egalităţii în poziţie şi în drepturi a femeilor cu bărbaţii, cu natura nu te pui.
(Pr. Pavel Gumerov, El și ea: în căutarea armoniei conjugale, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2014, p. 13)
Vezi și: Prin căsătorie se reface unitatea dintre bărbat și femeie
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro