O lectură a Săptămânii Patimilor

Prezentare de carte

O lectură a Săptămânii Patimilor

    • O lectură a Săptămânii Patimilor
      Foto: tribuna.ro

      Foto: tribuna.ro

Nu știu ce să vă îndemn să citiți mai întâi pentru a vă bucura sufletul și spiritul lector. Dacă ar fi să aleg un text, mi-ar fi imposibil și toată citirea cărții am avut sentimentul prezenței în trapeza de la Prodromu sau de oriunde din întinderea Athosului la vremea citirii filocalice, cuminți și angajante în mântuire.

De foarte multă vreme, în contextul Slujbelor din Săptămâna Patimilor, lipsea o tâlcuire care să aducă imnografiei luminozitatea teologiei autentice. Sunt multe volume de predici, avem unele tâlcuiri științifice. Știam de existența unei lucrări specifice scrise de Sfântul Nicodim Aghioritul asupra temei, iar bucuria a fost imensă atunci când, anul trecut – 2020 – am descoperit lucrarea Calea Lacrimilor și Răscumpărării. Tâlcuire la canoanele Deniilor (Ed. Sophia/ Metafraze, București, 351 pg.). Traducerea din limba greacă veche a fost realizată de protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă și de dr. Laura Mândrilă, oameni minunați în ancorarea lor în cunoașterea limbii și culturii patristice și neo-patristice.

Volumul ne propune următoarele cathisme de odihnire sufletească: Prolog la Canoanele Săptămânii Mari (pp. 5-8); Tâlcuire la canonul triod al Sfintei și Marii Luni (pp. 9-44); Tâlcuire la canonul diod al Sfintei și Marii Marți (pp.45-68); Tâlcuire la canonul triod al Sfintei și Marii Miercuri (pp. 69-110); Tâlcuire la canonul Sfintei și Marii Joi (pp. 111-192); Tâlcuire la canonul triod al Sfintei și Marii Vineri (pp. 193-234); Prologomene la canonul Sâmbetei Mari (pp. 235-240) și Tâlcuire la canonul Sfintei și Marii Sâmbete (pp. 241- 250). Nu știu ce să vă îndemn să citiți mai întâi pentru a vă bucura sufletul și spiritul lector. Dacă ar fi să aleg un text, mi-ar fi imposibil și toată citirea cărții am avut sentimentul prezenței în trapeza de la Prodromu sau de oriunde din întinderea Athosului la vremea citirii filocalice, cuminți și angajante în mântuire.

Autor riguros în cuvânt, bun cunoscător al izvoarelor liturgice și al angrenării acestora în cultura monahului, Sfântul Nicodim – îndrăznesc – nu dezamăgește cititorul. Un minunat acord apologetic și o bucurie doxologică întemeiază o lectură a Săptămânii Patimilor prețios adusă pre limbă română de cei doi specialiști amintiți. Pentru preoți, îndemn la mediație duhovnicească și râvnă în propovăduire. Lecție cu lecție.

 

Sursa: tribuna.ro