Odoarele Mănăstirii Xiropotamu
Cel mai de preţ odor al Mănăstirii Xiropotamu este o bucată mare din Lemnul Sfintei Cruci, care, potrivit tradiţiei, a fost dăruită mănăstirii de către împăratul roman I Lecapenul.
În Mănăstirea Xitopotamu se păstrează Sfinte Moaşte ale Sfinţilor: Procopie, Avxentie, Ignatie Teoforul, Grigorie, Mercurie, Andrei Criteanul, Ioasaf Împăratul Indiei, Solomoni, Haralambie, Parascheva, Pantelemon, Fotini Samarineanca, Atanasie al Alexandriei, Apostolul Vartolomeu, Nil Izvorâtorul de Mir, Hristina, Ioan cel Milostiv, Ioan Gură de Aur şi Vasilie cel Mare, precum şi ale Sfinţilor 40 de Mucenici.
Cel mai de preţ odor al Mănăstirii Xiropotamu este o bucată din Lemnul Sfintei Cruci, care, potrivit tradiţiei, a fost dăruită mănăstirii de către împăratul Roman I Lecapenul. Este cea mai mare bucată din Lemnul Sfintei Cruci – o parte verticală de 31 cm, partea orizontală de 16 cm şi grosimea de 2,5 cm –, pe care se observă urmele unui piron cu care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Gaura pironului este înconjurată cu rubine.
În schevofilachion se păstrează, printre altele, două cârje arhiereşti din chihlimbar masiv roşu gălbui, veşminte brodate, sfinte vase, printre care Discul Pulheriei, o capodoperă miniaturală unicat. Are diametrul de 15 cm şi este confecţionat din steatit. Se spune că apa pusă seara în el are altă culoare dimineaţa şi apar nişte băşicuţe la suprafaţa ei. Această apă este folosită ca şi antidot împotriva muşcăturii de şarpe.
În bibliotecă se păstrează 409 manuscrise, dintre care 20 sunt pe pergament.
Mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro