Ortodoxie

Întreabă preotul

Ortodoxie

gabi
întreabă:

Buna ziua! Cer iertare din start pentru intrebare, dar mi-a fost pusa de citeva ori si m-a lasat fara replica... Romanii sunt ortodocsi pentru ca s-au nascut in Romania, intr-o familie ortodoxa... Au fost botezati, li s-a vorbit despre Dumnezeu, au fost sau se duc la biserica... Dar cum ramane cu oamenii care se nasc in China, India, Arabia... care cred in altceva sau nimic, care nu-L cunosc si recunosc pe Iisus Hristos... Ce vina au ei? Si ca Dumnezeu ar fi nedrept in cazurile astea. Doamne, iarta-ma si miluieste-ma pe mine, pacatoasa. Va rog sa ma luminati si pe mine cu un raspuns. Multumesc anticipat.

pr Andrei Atudori a răspuns:
2 Iunie 2015
Doamne ajută, Nu au nici o vină și Dumnezeu nu este nedrept! În fapt, răspunsul este foarte simplu și îl găsim chiar în Sfânta Scriptură. Sfântul Apostol Pavel le spune romanilor în epistola pe care le-o adresează: „Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege, ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără în ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.” (Romani 2, 14-16). Ce înțelegem de aici? Înțelegem că pe cei care s-au născut, așa cum spuneți în alte religii și care nu-l cunosc pe Hristos, Dumnezeu îi va judeca după moralitatea lor nu după credința lor în El. Nu vor fi osândiți pentru faptul că nu cred în Hristos, dar vor fi osândiți dacă nu au respectat legea morală pe care Dumnezeu a sădit-o în om, indiferent de țara în care s-a născut și de credința pe care o are. A fi un om bun (cu tot ceea ce implică această sintagmă) este un lucru care se cere și poate fi cerut de la orice om. Faptele acestor oameni îi vor învinovăți sau îi vor apăra în Ziua Judecății. În schimb, pe noi ortodocși, ne vor învinovăți sau ne vor apăra și credința noastră și faptele noastre și modul în care am lăsat harul lui Dumnezeu să lucreze în noi. Așadar, grija noastră ar trebui să fie față de propria mântuire pentru că „oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, și cui i s-a încredințat mult, mai mult i se va cere.” (Luca 12, 48). De cei de alte credințe și din alte locuri are grijă Bunul Dumnezeu. Bucurii de la Domnul! Pr. Andrei
Liliana Buleu a răspuns:
14 Iulie 2015

...si evanghelia aceasta a lui Hristos va fi raspandita pana la marginile pamantului...si apoi va veni..sfarsitul...text din biblie....!

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Iulie 2015

Doamne ajută,

Unde anume este acest text (trimiterea exactă)? Ce legătură are ceea ce ați afirmat cu răspunsul meu?

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

 

Dimitrie a răspuns:
12 Iulie 2015

Doamne-ajuta parinte,vreau sa va rog sa imi dati un sfat(nu prea ma pricep la site-uri nu stiu daca am scris unde trebuie). De vreo 6 luni m-a atras Domnul spre sfanta Sa soborniceasca si apostoleasca Biserica,frecventand aproape toate slujbele dupa o luna am intrat la strana,dar nu de mult am inceput sa simt o chemare si mai mare spre altar,vrand sa ajung prelungirea dragostei Domnului pentru oameni pe pamant,adica preot,parintii mei sunt cam retincenti avand in vedere chemarea mea si faptul ca trebuie sa ai un anumit har,duhovnicul meu ma incurajeaza spre a sluji lui Dumnezeu spunand ca toti avem pacate daca e sa vorbim de vrednicie,am citit si ceva carti si articole,tatal meu spune ca el ar fi infricosat dar eu vad totul altfel,daca m-ati putea ajuta cu un sfat v-as fi foarte recunoscator (mai e de mentionat am 14 ani)

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Septembrie 2015

Dimitrie, cel mai bun sfat ți-l poate da părintele duhovnic. Trebuie să cauți să fii în înțelegere cu părinții tăi pentru că ai nevoie de sprijinul lor dacă dorești să urmezi acest drum care nu este deloc ușor.

Dumnezeu să te lumineze!

pr. Andrei

Antonia a răspuns:
20 Iulie 2015

Mult stimate parinte,

Sant divortata de 15 ani, de aproape 8 ani frecventez Biserica Ortodoxa, ma spovedesc si impartasesc cu binecuvantarea parintelui duhovnic aproape la fiecare Liturghie.
Mi-as dori sa nu mai fiu singura, practic as dori sa ma recasatoresc. Sant divortata de multi ani.Multe lume imi spune sa nu imi fac astfel de ganduri, casatoria la varsta aceasta (55 de ani,nici nu mi se pare ca as fi chiar atat de batrana) nemaiputand insemna mare lucru. Ca si cum eu nu as mai avea dreptul sa NU MAI STAU SINGURA. Trebuie sa mentionez ca prima casatorie a fost celebrata intr-o biserica evanghelica, si, dupa cate stiu eu as putea sa ma cunun intr-o biserica ortodoxa daca ar fi prima data. Ce rugaciuni m-ati sfatui sa fac, sau considerati ca ar fi mai bine sa vorbesc cu parintele duhovnic. La spovedanie se spun doar pacatele, n-as crede ca aceasta dorinta ar putea sa se incadreze in categoria pacatelor.

pr Andrei Atudori a răspuns:
10 Septembrie 2015

Doamnă Antonia, nu doar că ar fi bine să vorbiți cu părintele duhovnic despre aceste gânduri ci aș îndrăzni să spun că este absolut necesar să faceți acest lucru. Spovedania nu este doar pliej de mărturisire a păcatelor ci și de dezvăluire a gândurilor și de sfătuire cu duhovnicul. Faceți acest lucru, rugați-vă lui Dumnezeu și sunt convins că vă va ajuta să luați decizia cea mai bună!

Dumnezeu să vă ajute!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: