Părinte Teofil, ce ne ajută pe noi să avem o rugăciune cât mai curată, cât mai primită de Dumnezeu?
Cine are viață curată înseamnă că are și viață nepătată și cine are viață nepătată sigur are și rugăciune curată. Părintele Arsenie Boca spunea că un călugăr și în vis trebuie să fie călugăr, tot așa și în viața creștinului, un creștin și în vis trebuie să fie creștin.
O rugăciune curată poate avea doar acela care a ajuns la nepătimire, nepătimirea fiind cerul pe pământ, nepătimirea fiind o înviere a sufletului înainte de învierea trupului. Cine are viață curată înseamnă că are și viață nepătată și cine are viață nepătată sigur are și rugăciune curată. Părintele Arsenie Boca spunea că un călugăr și în vis trebuie să fie călugăr, tot așa și în viața creștinului, un creștin și în vis trebuie să fie creștin. Când ai în vis niște înclinări spre rău încă nu ești câștigat total pentru Dumnezeu. Așa că noi trebuie să ne curățim simțirile ca să vedem pe Hristos strălucind cu neapropiată lumina Învierii. Curățirea vieții este totodată și curățirea rugăciunii, curățirea rugăciunii arată curățirea vieții.
(Arhimandritul Teofil Părăian, Pași pe calea duhovnicească – convorbiri realizate de Părintele Sabin Vodă, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2010, p. 65)
„Veniți să vă spovediți!”
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro