Părintele Cristofor Ungureanu – Mărturisitor în temnițele comuniste
Despre activitatea sa, în anchetă, preotul Ungureanu spunea că se întâlnea „cu diferiți țărani care îmi cereau relații despre situația politică și cărora le spuneam cele ce auzeam și eu și mai citeam prin gazete. De asemenea, căutam să le întăresc credința țăranilor din parohie în Biserică și Dumnezeu, deoarece în ultimul timp aceștia părăsiseră complet Biserica”.
Părintele Cristofor Ungureanu s-a născut la 7 ianuarie 1910, în Bucecea, județul Botoșani. A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costache” din Iași (1930) și Facultatea de Teologie de la Chișinău, pe care a finalizat-o la Cernăuți (1938).
La 5 noiembrie 1936 a fost hirotonit diacon de către Arhiereul-vicar Ilarion Mircea Băcăoanul în Catedrala eparhială din Roman. La 21 mai 1939 a fost hirotonit preot de către Arhiereul-vicar Valerie Moglan în Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași, pe seama Parohiei Mășcăteni-Albești, județul Botoșani. Din octombrie 1942 a slujit la Parohia Sulița, din același județ. Între 1945-1948 a fost profesor de Religie, Muzică, Limba Română și Limba Franceză la Gimnaziul unic din Sulița.
În 1944 a fost internat în lagăr pentru o perioadă de 27 zile, sub acuzația de fost „legionar”. Atitudinea sa anticomunistă s-a conturat încă din 18 noiembrie 1946, când a participat la revolta locuitorilor din Sulița, pe motiv că organele de jandarmerie încercaseră să-l aresteze pe locotenentul deblocat Eugen Ciubotaru, sătenii fiind chemați prin bătaia clopotelor de la biserică. De asemenea, preotul Ungureanu obișnuia să se întâlnească cu foști membri țărăniști din localitate, precum învățătorul Vasile Andreescu care, între 1947-1948, trecuse printr-o detenție.
Din aceste motive, autoritățile comuniste considerau că preotul Ungureanu „pune la cale acțiuni de regrupare a elementelor maniste și de subminare a regimului. Pentru atingerea acestui scop, întreține în rândul sătenilor, credincioși ai parohiei sale, cât și în rândul altora cu care are legături, o stare de spirit de neîncredere în regim, difuzând în rândul lor diferite zvonuri de natură a produce panică și a contribui la timorarea și îndepărtarea maselor de regim”.
La 14 august 1949 este arestat de Securitate. Despre activitatea sa, în anchetă, preotul Ungureanu spunea că se întâlnea „cu diferiți țărani care îmi cereau relații despre situația politică și cărora le spuneam cele ce auzeam și eu și mai citeam prin gazete. De asemenea, căutam să le întăresc credința țăranilor din parohie în Biserică și Dumnezeu, deoarece în ultimul timp aceștia părăsiseră complet Biserica”.
În urma Sentinței nr. 1372 a Tribunalului Militar Iași, părintele Ungureanu a fost achitat. A fost eliberat la 24 ianuarie 1951 din Penitenciarul Iași.
(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 151-152)
Părintele Vasile Lazăr – Mărturisitor în temnițele comuniste
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro