Părintele Theodor Roibu – Mărturisitor în temnițele comuniste
„În ziua de 5 mai 1947 m-am pomenit arestat și trimis în Aiud și Gherla, unde am stat 4 luni și mai bine”.
Părintele Theodor Roibu s-a născut la 26 mai 1905 în satul Negrești, județul Neamț. A urmat Seminarul Teologic „Veniamin Costache” din Iași (1931) și Facultatea de Teologie din Cernăuți (1937).
La 2 octombrie 1938 a fost hirotonit preot de către Arhiereul-vicar Valerie Moglan pe seama Parohiei „Sfântul Spiridon” din Iași. La puțin timp se transferă la Parohia Pluton apoi, în 1944, la Negrești II, ambele în județul Neamț.
Despre pătimirea lui în închisorile comuniste aflăm dintr-un memoriu al său înaintat Centrului Eparhial din Iași: „În ziua de 5 mai 1947 m-am pomenit arestat și trimis în Aiud și Gherla, unde am stat 4 luni și mai bine. Am venit îndărăt fără ca să știu pentru ce am fost arestat. Am aflat însă de la organele superioare bisericești care s-au interesat de motivele pentru care am fost arestat și am constatat că am fost pârât de către două persoane; unul, cântăreț pe care îl descoperisem sustrăgând din biserică materiale consumabile, iar celălalt, fost primar în timpul foametei, îl demascasem pentru că sustrăsese porumb destinat populației înfometate”.
(Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu, Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 133-134)
Părintele Vasile Lazăr – Mărturisitor în temnițele comuniste
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro