Parohia „Sfânta Treime” din Düsseldorf susține bursierii Pro Vita Iași. Interviu cu Pr. Iosif Rădulescu
Parohia „Sfânta Treime” din Düsseldorf susține de câțiva ani bursierii Pro Vita Iași, oferind 20 de burse. Vă invităm să lecturați un interviu cu părintele Iosif-Cristian Rădulescu, paroh al comunității românești din Düsseldorf și cel care coordonează întreaga activitate liturgică, duhovnicească, socială și culturală a parohiei.
Pr. Iosif, desfășurați în parohia românească din Düsseldorf numeroase activități dedicate în special copiilor și tinerilor, de la cateheze la acțiuni filantropice, de la conferințe la întâlniri în comunitate. În acest fel, reușiți să îi adunați pe românii din Diaspora în jurul unor cauze pe care le sprijiniți prin donații, cum este și Proiectul de susținere la studii pentru bursierii Pro Vita din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”. Ne veți relata și despre aceasta, însă, pentru început, vă invit să definiți, ce înseamnă o tinerețe cu sens?
Sensul tinereții este bucuria de a descoperi cine ești, care sunt talanții tăi și care este chemarea ta pe acest pământ. Tinerețea este o perioadă în care foarte mulți luptă pentru atingerea obiectivelor personale. În ce măsură aceste obiective sunt dictate de chemarea lăuntrică sau de o societate care deconectează persoana de propriul suflet este un aspect foarte important de lămurit de fiecare în parte.
Cum vedeți o dezvoltare sănătoasă pentru un tânăr într-o societate care pare tot mai bolnavă?
O dezvoltare sănătoasă pentru un tânăr este strâns legată de dezvoltarea simțului critic, ceea ce numim noi duhul discernământului. Tinerețea este o perioadă de entuziasm, plină de idealisme. Astăzi tot mai mulți oameni nu mai pot deosebi atât de bine realul de virtual, idealismul de realism, curajul de lașitate, credința adevărată de falsele credințe, oamenii autentici de impostori. De aceea, tinerii au nevoie să fie mai treji decât niciodată, să cerceteze duhurile lumii acesteia cu mai multă atenție, cu mai multă rugăciune, cunoscând în adânc Cuvântul lui Dumnezeu și judecându-le pe toate în lumina pe care ne-o oferă Sfânta Evanghelie.
Oare poate un tânăr să își păstreze autenticitatea într-o vreme plină de superficialitate?
Autenticitatea nu se poate păstra fără curaj. Oamenii găsesc adesea curaj să facă cele mai trăsnite lucruri și chiar cele mai înfricoșătoare păcate. Când vine vorba de păstrarea autenticității, ne pierdem ușor curajul. Tinerii mai au o rezervă bună de curajul bucuriei de a fi ei înșiși. Cred că ei își pot păstra autenticitatea, dacă nu vor ceda la niciun fel de strategie de manipulare din partea acestui „neam viclean” și superficial, precum zice Mântuitorul.
Pilonul de bază pentru copii și tineri în acest drum anevoios rămâne familia. Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară din 2012 Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”, iar din 2016 Proiectul de susținere la studii pentru bursierii Pro Vita. Parohia pe care o păstoriți este alături de bursierii proveniți din aceste familii, iar din 2020 susține la studii copii și tineri din Arhiepiscopia Iașilor. Ați ajuns acum la numărul de 20 de bursieri sprijiniți. Cât de importantă este susținerea familiilor numeroase?
Familiile numeroase sunt pline de bucurii, dar și de necazuri. În timp ce unele familii refuză să aibă copii sau limitează drastic numărul copiilor, alte familii împlinesc pe mai departe porunca lui Dumnezeu dată neamului omenesc de a crește și a se înmulți. Această poruncă este valabilă în toate timpurile și în toate locurile. Multe familii numeroase dezvoltă adesea un mod de relaționare bazat pe valori de care societatea noastră are nevoie: răbdarea, bunăvoința, dăruirea, credința, bunătatea, hărnicia, altruismul, dorința de a atinge obiective frumoase. Ele însă se confruntă și cu multe lipsuri, întrucât creșterea mai multor copii presupune costuri mult mai mari. De aceea, aceste familii au nevoie de ajutorul societății, pe care o slujesc și o vor sluji într-un fel sau altul.
Bursierii Pro Vita sunt 100 de copii și tineri din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani care visează să devină arhitecți, asistenți sociali, medici, profesori, polițiști, ingineri constructori, pianiști, polițiști etc și doresc să rămână în România. Sunt 100 de copii din familii numeroase, cu peste 7 copii, cu rezultate foarte bune la învățătură și cu talente. Ce putem face pentru ei?
Nu este suficient să ai un vis. Copiii au nevoie de oameni care să creadă în ei, în visurile lor. A crede în copiii noștri nu înseamnă însă doar a le recunoaște potențialul și a le încuraja visurile. A crede în acești copii înseamnă a le oferi tot sprijinul de care au nevoie.
De ce susțineți bursierii Pro Vita Iași?
Susținerea parohiei Düsseldorf pentru bursierii ProVita Iași vine din convingerea credincioșilor noștri că doar educația poate schimba în bine viața omului și implicit a întregii societăți. România se confruntă cu foarte multe probleme tocmai datorită lipsei de educație. Susținem acești copii, atât cât ne stă în putință, pentru că o educație mai bună pentru ei este singurul mod de a investi într-un viitor mai bun pentru noi toți.
Ne apropiem de finalul campaniei de strângere de fonduri pentru bursele de studiu acordate acestor copii, pe care am început-o la 15 mai. În cadrul acesteia, îi invităm pe oameni să ne susțină ca să putem acorda în anul școlar 2023-2024 burse pentru un număr de 100 de copii, mărind cuantumul de la 200 la 300 de lei. Sunteți „ambasadorul” acestei campanii în Diaspora, printre românii din Düsseldorf. Care sunt motivele pentru care îi invitați pe oameni să se alăture acestei campanii?
Întâlnim mulți oameni care se plâng de situația din România. Chiar plâng la propriu. Dar în afară de aceste izbucniri emoționale și judecăți pătimașe nu mai fac nimic. Aruncatul cu pietre este ușor, la fel cum, pentru mulți, este atât de ușor aruncatul cu bani pe la nunți și botezuri, restaurante și alte locuri care nu au nimic de-a face cu viitorul nostru.
Un motiv esențial pentru care aș recomanda susținerea acestor copii este datoria de a ieși din impostură. Ne plângem că tinerii din ziua de astăzi nu sunt buni de nimic, stăm cu teama că nu va avea cine să ne plătească pensiile, dorim să fim respectați de cei tineri, dar noi suntem atât de indiferenți față de problemele și nevoile lor. În plus, gândesc că nu degeaba ne-a îngăduit Dumnezeu să aflăm despre acești copii.
Cum reuşiţi să adunaţi comunitatea de creştini în jurul acestei cauze?
Îi chemăm să evităm impostura mai sus amintită și indiferența față de copiii României. Doar așa putem avea nădejdea că țara noastră va fi un binecuvântat loc de întoarcere.
Mulțumim, Pr. Iosif și întregii comunități românești din Düsseldorf pentru susținerea acordată bursierilor Pro Vita!
Interviu #OameniDeAjutor – Sînziana Ungureanu, voluntar fiideajutor.ro
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro