Pătlagina alungă tusea și favorizează cicatrizarea
"Buruiană" întâlnită în majoritatea zonelor țării, pătlagina are multiple proprietăți medicinale, precum cea hemostatică, cicatrizantă, emolientă, astringentă, antidiareică, hipotensivă, antibiotică, antipruriginoasă, expectorantă, antiseptică sau antibacteriană.
În scop terapeutic se folosesc toate părțile plantei, acestea având aceleași substanțe nutritive (vitaminele A, C, K, minerale, proteine, glucide, aminoacizi etc.), în diverse concentrații.
Afecțiunile care răspund cel mai bine la tratamentul cu pătlagină sunt cele:
- dermatologice - la 3 litri de apă clocotită se adaugă 100 g de plantă uscată și se lasă la infuzat pentru 30 de minute, după care se strecoară, iar lichidul astfel obținut se adaugă în apa de baie, a cărei temperatură este recomandată a fi de 37º Celsius. După 20 de minute de stat în apă se tamponează ușor pielea și se folosesc haine din fibră naturală (bumbac, in, mătase etc.), evitându-se materialele sintetice, care irită pielea și favorizează înmulțirea bacteriilor;
- respiratorii - planta bine uscată se dă prin râșnița de cafea până se obține o pulbere, care, odată mestecată (2 lingurițe, împărțite în 4 prize), are efect expectorant, regenerant, emolient, calmant și astringent;
- gastrice - se consumă pulbere de pătlagină (4-6 lingurițe pe zi) sau ceai concentrat (2-3 lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte), câte 3-4 căni pe zi;
- oftalmologice - se spală ochii cu infuzie sau ceai concentrat de pătlagină (3-4 lingurițe la o cană cu apă). Aceeași concentrație se poate folosi pentru cataplasme.
Pentru rănile care se vindecă mai greu se poate face o pastă din miere de albine bio sau organică și pulbere de pătlagină care se aplică pe zona afectată masând ușor, după care se acoperă cu un pansament steril și se fixează cu un bandaj elastic. Pansamentul se schimbă la 12 ore și se repetă până la vindecarea completă.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Trei remedii naturale în caz de faringită
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro