Pe măsură ce ne supunem voii lui Dumnezeu, și grijile noastre scad

Cuvinte duhovnicești

Pe măsură ce ne supunem voii lui Dumnezeu, și grijile noastre scad

    • Pe măsură ce ne supunem voii lui Dumnezeu, și grijile noastre scad
      Foto: Benedict Both

      Foto: Benedict Both

Ne smerim pe noi înșine și recunoaștem că nu știm ce este mai bine pentru noi, însă știm că vrem să se facă voia lui Dumnezeu. Rugăciunea făcută în acest fel poate ajuta și în controlarea stresului. Mult stres este generat atunci când încercăm să controlăm totul.

Rugăciunea îmbracă multe forme, iar prin rugăciune noi mulțumim, dar și cerem. Când cerem, ar trebui să cerem întotdeauna ca voia lui Dumnezeu să se facă în viața noastră. Avva Nil ne învață: „Să nu-ți dorești mereu ca totul să se întâmple așa cum crezi tu că trebuie, ci mai degrabă așa cum vrea Dumnezeu; atunci vei fi netulburat și mulțumitor în rugăciune”. Rugându-ne astfel, avem posibilitatea să ne încredințăm în mâinile lui Dumnezeu și să credem în El.

Pe măsură ce ne supunem voii lui Dumnezeu, și grijile noastre scad. Ne smerim pe noi înșine și recunoaștem că nu știm ce este mai bine pentru noi, însă știm că vrem să se facă voia lui Dumnezeu. Rugăciunea făcută în acest fel poate ajuta și în controlarea stresului. Mult stres este generat atunci când încercăm să controlăm totul.

Când permitem altcuiva să conducă – Acel Cineva fiind chiar Dumnezeu –, luăm pauză de la sentimentul că trebuie să fim șefi. Când ne rugăm astfel, ne simțim împăcați cu ceea ce ni se întâmplă, deoarece avem încredere că aceasta este voia lui Dumnezeu pentru noi.

(Rita Madden, Hrana, credința și postul. O călătorie sacră spre o sănătate mai bună, Editura Doxologia, Iași, 2018, pp. 174-175)