Pelerinajul Velikoretsky, cu icoana Sfântului Ierarh Nicolae
Anual, între 3 și 8 iunie, mii de pelerini însoțesc icoana Sfântului Ierarh Nicolae, străbătând la pas aproximativ 150 de km (90 de mile), de la Catedrala Adormirii Maicii Domnului (Mănăstirea Trifonov) din Kirov (Vyatka), până la râul Velikaya din satul Velikoretskoe și înapoi.
Pelerinajul Velikoretsky este o procesiune în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, cu icoana acestuia descoperită de Simeon Agalakov, în anul 1383, pe malul râului Velikaya.
După ce mai mulți bolnavi au primit tămăduire, datorită rugăciunilor săvârșite înaintea acestei icoane, vestea că icoana este făcătoare de minuni s-a răspândit cu repeziciune în întreaga regiune, ba chiar și în tot ținutul rusesc.
În anul 1392, conducătorii regiunii Vyatka au mutat icoana Sfântului Ierarh Nicolae, așezând-o în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kirov, capitala regiunii. Atunci ei au făgăduit că vor duce icoana în fiecare an în procesiune până la locul în care a fost descoperită.
Astfel, Pelerinajul Velikoretsky a ajuns să fie cea mai lungă, mai veche și cea mai populară procesiune religioasă din Rusia. Anual, între 3 și 8 iunie, mii de pelerini însoțesc icoana Sfântului Ierarh Nicolae, străbătând la pas aproximativ 150 de km (90 de mile), de la Catedrala Adormirii Maicii Domnului (Mănăstirea Trifonov) din Kirov (Vyatka) până la râul Velikaya din satul Velikoretskoe și înapoi.
Deși în perioada comunistă manifestările religioase erau interzise, pelerinajul s-a desfășurat, dar fără icoană, aceasta fiind confiscată.
Icoana Maicii Domnului „Binecuvântat este pântecele” (Barlovskaya)
Icoana Maicii Domnului „Betleemita”
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro