Pictura bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul botoșănean ANL Cișmea, sfințită de doi ierarhi

Arhiepiscopia Iaşilor

Pictura bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul botoșănean ANL Cișmea, sfințită de doi ierarhi

În duminica „Tuturor Sfinților” credincioşii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din municipiul Botoșani i-au avut ca oaspeți în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și pe Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis (Grecia) care, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au sfinţit pictura bisericii parohiale și au săvârșit Sfânta Liturghie.

Mare sărbătoare pentru credincioşii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din Botoșani. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie de Sisaniou şi Siatistis au sfinţit pictura recent finalizată a locaşului de cult prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. A urmat, apoi, Sfânta Liturghie, săvârșită de cei doi ierarhi împreună cu soborul slujitor pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș. La slujbele oficiate astăzi au participat cu evlavie numeroşi credincioşi şi oficialităţi locale.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Athanasie a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a explicat cum un om poate deveni sfânt:

Care om este sfânt? În primul rând, un sfânt nu este doar o persoană bună, nici o persoană calmă, care respectă Legea, milostivă sau strict morală. Un sfânt nu este cel care ne spune mereu „Da!” sau cel care și-a cultivat niște virtuți sau are unele harisme înnăscute. Un sfânt nu este cel care mereu ne ajută, este respectuos sau cel activ social sau dimpotrivă, cel care nu apare în viața publică. Astfel de oameni există și în locuri din afara bisericii și care nu cred în Dumnezeu. În al doilea rând, un sfânt este cel care a dobândit desăvârșirea în Dumnezeu. Sfinții sunt martorii lui Hristos, cei credincioși, după cum spune Apocalipsa. Așadar, un sfânt este omul care are chiriaș în el pe Dumnezeu, este cel care cu alegerea sa, voința sa și cu lupta pe care o duce în mod liber, a devenit receptiv al harului lui Dumnezeu. S-a umplut de har și de energiile necreate ale lui Dumnezeu și a devenit el însuși lumină, vas al harului, având în el înscăunat pe Dumnezeu. Să nu ne fie frică de drum, să nu ne fie rușine de această atitudine de viață, să nu fim lași în fața amplorii angajamentului, să nu ne fie frică de dificultăți, să nu ne obosim în lupta noastră. Raiul ne așteaptă, Maica Domnului ne zâmbește, sfinții sunt lângă noi, cu noi, ne țin de mână, ne țin în brațe. Un sfânt al vremurilor noastre care este încă în viață a spus: „nu îți fie frică să trăiești așa cum vrea Dumnezeu”.

La final a rostit un cuvânt de binecuvântare și IPS Teofan în care a vorbit despre importanța cinstirii Sfintelor Icoane:

Sfintele icoane își au în primul rând fundament în marele Adevăr și Taina Întrupării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, arătând prin aceasta, prin prezența icoanelor, că întruparea Fiului lui Dumnezeu nu este o închipuire, ci este un fapt real în cel mai înalt și adânc grad. În al doilea rând, cinstim cu evlavie sfintele icoane pentru că așezarea la rugăciune în fața acestora face ca mintea închinătorului să se ducă la persoana care este zugrăvită. Așezându-ne cu evlavie în fața sfintelor icoane din biserici sau din casele noastre, noi avem în față chipul sfântului sau chipul Domnului nostru Iisus Hristos sau chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și gândul nostru. Evlavia noastră se duce către Dumnezeu, către Maica Domnului și către sfinții săi.

Pentru efortul depus la înfrumusețarea bisericii cu pictură neobizantină părintele paroh Mihail Ulman a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan hirotesia întru iconom stavrofor.

Cei ce s-au implicat în lucrările la pictura bisericii au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ordine și distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” II din municipiul Botoșani a fost înființată în anul 2007, odată cu darea în folosință a locuințelor din noul cartier ANL Cișmea. În data de 14 august 2009, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a locului și punerii pietrei de temelie a noii biserici. Biserica a fost construită de ctitorii Petru și Minodora Berișteanu, iar în data de 29 iunie 2013, aceasta a fost sfințită de IPS Teofan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Lucrările de pictură au fost executate cu pictori specializați și autorizați.

Citește despre: