Produse terapeutice pe bază de mentă - modalitate de preparare

Stil de viaţă

Produse terapeutice pe bază de mentă - modalitate de preparare

    • Produse terapeutice pe bază de mentă - modalitate de preparare
      Produse terapeutice pe bază de mentă - modalitate de preparare

      Produse terapeutice pe bază de mentă - modalitate de preparare

Sunt binecunoscute proprietățile mentei: astringente, antiseptice, bacteriostatice, sedative, calmante, antidiareice, carminative, sudorifice, antispasmodice, cicatrizante, de combatere a transpirației, a mirosului neplăcut, a mâncărimilor și, implicit, ale produselor naturale derivate.

Astăzi vă prezentăm cele mai utilizate preparate naturale pe bază de mentă pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste momentele dificile.

Vinul de mentă - se prepară adăugând 20 g de mentă uscată și mărunțită într-un litru de vin alb (cu o concentrație alcoolică de cel puțin 11º), timp de 10 zile, agitând zilnic, de 2-3 ori. După scurgerea acestui interval, produsul se filtrează și se lasă la decantat alte 6 zile, după care se va păstra doar lichidul limpede. Cantitatea astfel obținută se va completa cu vin până la un litru și se va păstra în sticluțe închise la culoare, timp de 1 an, la temperatura camerei.

Uleiul de mentă - se prepară adăugând în 100 ml de ulei vegetal 10 g de mentă uscată și mărunțită, după care se pune la fiert în baie de aburi pentru 5-7 minute. Când este călduț, se transferă într-o sticlă și se lasă pentru 2 zile la decantat, după care se filtrează și se păstrează în recipiente din sticlă închise la culoare.

Oțetul de mentă - se prepară adăugând în 500 ml de oțet obținut din vin 20 g de frunze și/sau tulpini aeriene de mentă uscată și mărunțită. Se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează și se păstrează în recipiente din sticlă închise la culoare.

Tinctura - se prepară adăugând în 100 ml de alcool natural 10 g de frunze de mentă uscate și mărunțite. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitând zilnic de 3-4 ori, după care se filtrează cu ajutorul unui tifon și se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile. După acest interval se separă partea limpede și se păstrează în sticluțe închise la culoare, timp de 2 ani.

Infuzia - se prepară adăugând într-o cană cu apă clocotită o linguriță de frunze uscate și mărunțite, după care vasul se acoperă și se lasă pentru 30 de minute. La sfârșit se strecoară.

*****

În compoziția chimică a frunzelor de mentă regăsim lipide, acizi acizi oleanolic, ursolic, nicotinic, melisie, sitosterol, orgocalciferol, amestec de parafine, acizi fenolici: cafeic, crargenic, ferulic, cumaric, lobiatenic, ulei eteric (format din: mentol 52,6-63,2%, mentona, mentofuran, hidrocarburi terpenice (pinen, terpine, felandrone, limonen, camfor, fenchen, terpinollum, sahinea, cimen, mircen, cadinen, etc.), taninuri, flavonoide (hesperitina), glucide (ramnoza, galactoza, glucoza, fructoza, zaharoza, rafinoza, stachinoza, verbascoza), enzime (catalaza, peroxidaza, polifenol, oxidaza), carotenoide (radovantina, eripoxantina, violoxantina, carotina), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, natriu, fier, mangan, zinc, bor, cupru, molibden), vitaminele C și D2 și tocofenoli.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: