PS Părinte Andrei, către pelerinii Sfântului Ioan cel Nou: „Cine ne adună pe noi, dacă nu dragostea față de Dumnezeu și față de oameni?”
Sfârșitul de iunie îmbracă din nou cetatea Sucevei în straie de sărbătoare. Sfântul Ioan cel Nou își primește și în acest an închinătorii din toate colțurile țării după ce, din cauza restricțiilor pandemice, manifestările religioase din anii trecuți au fost organizate în format restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară.
Dacă ieri, 22 iunie, pelerinii au străbătut „Calea Sfinților”, în cea de-a doua zi a hramului, aceștia au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei. Ierarhul a slujit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhim. Arsenie Hanganu, starețul Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi, clerici din cadrul Centrului Eparhial, alături de preoții și diaconii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat care sunt principalele însușiri ale sfințeniei, în legătură cu viața și mărturisirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou:
„Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava își deschide larg porțile pentru noi, credincioșii, ca noi să venim, să dăm mâna cu Sfântul Mare Mucenic, primitorul lui Hristos. E o bucurie extraordinar de mare, o bucurie duhovnicească, pentru că Sfântul lui Dumnezeu, Ioan, ne ocrotește, mijlocește pentru noi și ne este drag pentru că duce rugăciunile noastre în fața Tronului Dumnezeirii. Sfinții lui Dumnezeu sunt prietenii și casnicii Lui. Ei, prin mucenicie și prin nevoință, printr-o viață aleasă, au ajuns să-I cânte neîncetat lui Dumnezeu cantece de laudă, de preamărire. Vedeți, frățiile voastre, într-o lume destul de bulversată, într-o lume în care de multe ori ne întrebăm – oare Dumnezeu își are locul în familiile noastre? Sfinții lui Dumnezeu mijlocesc pentru noi și pentru liniște, să pună Dumnezeu pace în lume, între popoare și în sufletele noastre. Ce este un sfânt? Frățiile voastre mi-ați răspunde că a fi sfânt înseamnă a fi asemenea Sfântului Ioan cel Nou. Unii cred că a fi sfânt înseamnă a avea puterea de a tămădui, iar alții cred că a fi sfânt înseamnă a face minuni. Unii cred ca a fi sfânt înseamnă să păresești lumea și să mergi în pustie, iar alții cred ca a fi sfânt înseamnă a fi un om fără de păcat […]. Nu ne cere Dumnezeu să ne mărturisim credința așa cum a mărturisit-o Sfântul Ioan, ci să mărturisim în fața oamenilor pe Mântuitorul și să nu ne lepădăm niciodată de El. Ne cere atașare față de El, ne cere să fim solidari față de El și față de Persoanele Preasfintei Treimi. Și ne mai cere Dumnezeu să luăm Crucea și să-I urmăm, să-L recunoaștem pe el ca Tată, să ducem fără de cârtire bolile și încercarile și să le asumăm cu multă smerenie […]. Tare mă bucur că astăzi, cler și popor, ne-am rugat să vină peste noi Harul Preasfântului Duh, să sfințească Darurile pe care le-au așezat părinții sfintei mănăstiri, pentru ca ele să se transforme în Trupul și Sângele Domnului. Mulțumesc IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pentru dragostea părintească cu care ne-a primit astăzi și aseară pe Calea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Cine ne adună pe noi, dacă nu dragostea față de Dumnezeu și față de oameni? De asta ne este nouă dragă biserica, pentru că ea este instituția divino-umană care îi adună pe copiii ei în brațe și îi duce lui Dumnezeu pe Calea sfinților”. Vezi AICI predica VIDEO integrală!
După Vohodul Mare, înainte de sfințirea Cinstitelor Daruri, arhidiaconul Florin Spânu a fost hirotonit întru preot, iar după momentul intonării Axionului, monahul Efrem Rusu a fost hirotonit ierodiacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
Un alt moment deosebit din cadrul slujbei a fost prezența copiilor din Grupul Vocal „Ulciorașul”, dirijați de profesoara Mariana Maloș, care au intonat câteva cântări la momentul chinonicului, înfrumusețând cu glasurile și costumele populare aparte momentul împărtășirii clerului.
Manifestările religioase prilejuite de hramul Sfântului Ioan cel Nou continuă la Suceava. Tot astăzi, de la ora 19:00, în biserica mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină, iar începând cu ora 21:00 va fi oficiată, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou.
***
Vă reamintim că, manifestările prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.