Recomandări fitoterapeutice pentru bolnavii de emfizem pulmonar

Stil de viaţă

Recomandări fitoterapeutice pentru bolnavii de emfizem pulmonar

Tratamentele naturiste vizează vindecarea bronşitelor cronice, a astmului bronşic, tusei, tuberculozei şi combaterea infecţiilor pulmonare. Fitoterapia recomandă un arsenal de proceduri, cu bune rezultate, dacă sunt urmărite cu mare atenţie. Acestea trebuie să înceapă cât mai devreme posibil, pentru a evita evoluţia bolii şi complicaţiile severe.

Emfizemul este o afecţiune pulmonară care chinuie bolnavul mai mult în sezoanele reci şi umede ale anului. Se caracterizează, din punct de vedere clinic şi anatomo-patologic, prin dilatarea alveolelor pulmonare, creşterea spaţiilor interalveolare, atrofia şi sclerozarea treptată a pereţilor aortei pulmonare şi a unei părţi din ţesutul pulmonar elastic. Treptat, are loc pierderea ireversibilă a elasticităţii şi scăderea ventilaţiei alveolare, având ca urmare tulburarea oxigenării sângelui, manifestată prin dispnee de efort, tuse şi creşterea aerului rezidual.

În tratamentele naturiste se utilizează speciile de plante medicinale care prezintă proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, antitusive, emoliente, expectorante, antibronşitice, antispastice, antifebrile şi sudorifice. Sunt indicate infuzii, decocturi, tincturi, uleiuri, siropuri, în care sunt integrate plante specifice pentru combaterea afecţiunile şi a cauzelor declanşatoare.

Infuzii  preparate din:

- flori de lavandă şi lumânărică:

- flori şi frunze de podbal:

- frunze de plămânărică;

- herba de cimbru de cultură, cimbrişor, turiţa mare, pedicuţă, talpa-gâştei, traista-ciobanului şi urzica vie;

- muguri de alun şi brad;

- amestec din flori şi frunze de podbal - câte 30 g, frunze de pătlagină - 30 g, rădăcini de ciuboţica-cucului - 15 g, rădăcini de lemn dulce - 15 g (2-3 linguri amestec la 250 ml apă clocotită şi se bea câte o lingură la 2-3 ore, într-o cură de 7 zile).

Reţetele autorului:

Infuzie din amestec cu: podbal, cimbrişor, ciuboţica-cucului, pătlagină, lumânărică, plămânărică, lavandă, alun, ceapă.

Decocturi  preparate din:

- flori de nalbă de grădină;

- frunze de mur;

- rădăcini de iarbă mare.

Tincturi preparate din:

- frunze proaspete de pin;

- herba de podbal sau rădăcini de urzică vie;

- căţei de usturoi (50 g usturoi pisat în 250 ml alcool 700, se macerează 10-14 zile, se strecoară, se filtrează şi se iau câte 20 de picături de 2 ori pe zi, într-o cură de durată);

- amestec de frunze de podbal (15 părţi), herba de coadacalului (10 părţi), herba de sovârv (8 părţi), rădăcini de lemn dulce (4 părţi), rădăcini de ciuboţica-cucului (3 părţi), frunze de lăcrămioare (2 părţi), herba de rostopască (o parte); se iau 20 g amestec în 200 ml alcool 700, din care se consumă câte 30 de picături de 3 ori pe zi, după mese, într-o cură de 2-3 săptămâni pe lună.

Apiterapia recomandă consumul a 50 de g pe zi de miere de salcâm sau tinctură de propolis cu miere, din care se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: