Recomandări pentru o bună sănătate a memoriei
Memoria nu poate reţine eficient informaţiile dacă organismul nu este odihnit. Pentru a memora cu uşurinţă este necesar ca în fiecare noapte organismul să aibă parte de un somn odihnitor.
Menţinerea unei rutine de somn (să adormim în fiecare seară la aceeaşi oră, să respectăm programul orelor de somn) are rolul de a asigura o funcţionare optimă a proceselor de gândire şi memorare. Pentru o minte „proaspată şi clară“, este nevoie de un somn bun de noapte, în fiecare noapte. Recuperarea somnului la sfărşitul săptămânii nu este eficientă. Efectele privării de somn au fost comparate cu beţia: când somnul este insuficient, capacitatea de concentrare a atenţiei este afectată, timpul de răspuns este mai lung, iar capacitatea de a memora este mai redusă). Starea de oboseală împiedică informaţiile să fie reţinute în mod adecvat în creier, deoarece memoria funcţionează mai bine atunci când persoana este relaxată şi odihnită. Cafeaua pare a fi o soluţie, deoarece determină o stare de trezire corticală, de creştere a atenţiei, dar cantităţile exagerate pot determina diferite tulburări, cum ar fi reducerea perioadei de somn, însoţită de stare de anxietate, de nervozitate.
Memoria, ca şi muşchii, dacă nu este folosită, se pierde. Pentru a menţine o bună funcţionare a creierului este importantă folosirea regulată a funcţiei gândirii, a memoriei. Un creier activ funcţionează mai bine decât un creier nefolosit. Un creier activ analizează şi rezolvă problemele mai rapid şi este capabil să memoreze cu mai multă uşurinţă. Încercând să învăţăm lucruri noi, funcţionarea creierului nu rămâne fixată în rutina zilnică şi poate face faţă mai rapid diferitelor situaţii. Abilitatea de a ne aminti creşte atunci când ne exersăm memoria. Cu cât este stimulată mai mult activitatea creierului, cu atât creierul va fi în stare să proceseze şi să îşi amintească informaţiile.
Memoria este considerată bună atât timp cât persoana îşi aminteşte lucrurile importante şi îşi poate îndeplini sarcinile zilnice. Dacă o persoană sesizează că au apărut dificultăţi în a procesa informaţiile de bază, atunci este necesar să se prezinte la medic pentru evaluarea stării de sănătate. Apariţia unor tulburări de memorie poate fi un simptom precoce al unei boli severe, cum ar fi boala Alzheimer sau demenţa. Dacă această boală este diagnosticata din timp, tratamentul poate fi de un real folos.
Sughițul – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro