Reflexoterapia, o artă a vindecării, la Spitalul Providența
Tălpile pe care pășim în fiecare zi reflectă o imagine vizavi de starea noastră de sănătate. De peste două mii de ani, terapeuții au descoperit că, accesând în mod repetat puncte ce fac legătura cu diverse organe, simptomele se pot ameliora sau pot chiar să dispară. Având specificul unei unități medicale ce privește pacientul ca pe un întreg, Spitalul Providența al Mitropoliei Molodvei și Bucovinei are în echipă un specialist pentru Reflexoterapie și pune la dispoziția pacienților un pachet pentru acest tip de masaj. Mai multe detalii aflăm din interviul urmator cu Ioan Tănăsescu, tehnician maseur și reflexoterapeut în cadrul Spitalului Providența.
Ce este reflxoterapia?
Reflexoterapia este o parte integrantă a terapiei prin masaj. Principalul scop al reflexoterapiei constă în eliminarea toxinelor şi stimularea funcţiilor întregului organism. Principiul pe care se bazează reflexoterapia este foarte simplu: fiecărui organ îi corespunde un punct reflex pe corp. Când unul din organe este afectat de o boală, punctul său reflex (corespunzător acelui organ) semnalează problema. În zona respectivă se depun toxine care pot fi înlăturate prin masajul reflexogen. Circulaţia sângelui va redeveni normală, iar organul afectat va fi din nou sănătos. Punctele reflexe corespunzătoare organelor sunt cel mai bine definite la nivelul mâinilor şi picioarelor. Foarte important! Reflexoterapia tratează cauza bolilor, nu doar efectul lor.
Cum se desfășoară ședințele de Reflexoterapie? Ce face mai exact reflexoterapeutul?
Tehnicianul utilizează diverse metode specifice masajului (presiuni succesive, mişcări circulare etc.) și dizlocă printr-o serie de mai multe ședințe acel cristal care, de fapt, este cauzalitatea bolilor. Marele avantaj al Reflexoterapiei este că merge pe cauzalitatea bolii, nu pe efect. Mergând pe cauză, avem o șansă mai mare în ameliorarea simptomelor sau chiar vindecarea acelei boli. Depinde de gravitate, de cât de complex e fenomenul bolii, de mai mulți factori.
Când este recomandată reflexoterapia? Ce afecțiuni pot fi tratate prin reflexoterapie?
Reflexoterapia tratează o serie lungă de boli şi corectează aspectele neplăcute ale pielii, precum coaja de portocală. Masarea punctelor reflexe care corespund glandelor suprarenale şi hipofizei duce, în timp, la regenerarea pielii cu aspect de celulită.
Trebuie să mai ştim că, atunci când suferim de o boală şi alegem să mergem la reflexoterapeut, acesta nu va recomanda întreruperea medicamentelor.
Afecţiunile tratate prin reflexoterapie sunt:
- afecţiuni ale coloanei vertebrale
- tulburări endocrine
- afecţiuni digestive
- afecţiuni hepato-biliare
- afecţiuni renale
- afecţiuni circulatorii
- afecţiuni ORL
Se mai pot trata prin reflexoterapie şi multe alte afecţiuni precum: stres, insomnii, depresii, reumatism, migrene, instabilitate emoţională, anxitetate, atacuri de panică.
Există afecțiuni în cazul cărora este contraindicată Reflexoterapia?
Reflexoterapia nu este recomandată femeilor însărcinate, personelor cu hemoragii, celor care au răni la nivelul tălpilor sau care au varice deschise şi nici persoanelor care suferă de tromboflebită, insuficienţă renală sau care prezintă neoplasm.
De câte ședințe este nevoie?
Numărul ședințelor variază. La prima ședință reflexoterapeutul face o diagnoză. El nu este medic, nu stabilește un diagnostic, dar în colaborare cu pacientul, în funcție de nivelul durerii pe care îl simte la presare pe talpă, poate să stabilească acele organe care sunt blocate, iar în funcție de acest lucru să direcționeze pacientul la medicul care i-a recomandat masajul și care poate face mai departe trimiteri către specialitățile necesare.
Conlucrarea cu medicul specialist este foarte importantă și, pe lângă ședința în sine, reflexoterapeutul, în funcție de experiența pe care o are, recomandă un regim echilibrat de alimentație în care să nu lipsească legumele și fructele, acestea fiind parte integrantă a nutrienților valoroși pentru organism, adică minerale, vitamine, enzime digestive.
Cui se adresează Pachetul de Reflexoterapie?
Pachetul se adresează tuturor pacienților, atât celor internați, cât și celor care sunt în regim ambulator sau care doresc doar să vină să acceseze acest serviciu. De la 4 ani și până la 90 de ani, orice persoană poate beneficia de acest pachet.
Ce recomandări aveți pentru pacienţii care urmează aceste ședințe de reflexoterapie?
Se recomandă pe perioada tratamentului să renunţăm la vicii: cafea, tutun şi alcool. De asemenea, terapia dă rezultate mai rapide dacă o combinăm şi cu un regim alimentar sănătos, bogat în legume, fructe, fibre şi un aport mai mic de carne (sau chiar deloc), sucuri naturale.
Cu o oră înainte de şedinţă, dar şi timp de 30 de minute după, este recomandat să nu măncăm nimic, pentru ca fluxul sanguin să poată fi dirijat pentru organele vizate, şi nu pentru digestia alimentelor consumate.
Pe perioada şedinţelor este indicat să se bea o cantitate cât mai mare de lichide, de peste doi litri pe zi. După şedinţa respectivă se recomandă consumul a 500 ml de apă sau ceai de gălbenele.
Este indicat ca pacientul să indice corect şi obiectiv zonele dureroase reflexoterapeutlui, astfel încât acesta să poată indica organele afectate.
Este recomandat să se efectueze una, două sau chiar mai multe serii a câte zece şedinte de reflexoterapie, în funcţie de starea pacientului.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/